Meta ve Yıldız Teknik Üniversitesi iş birliğiyle yapay zeka yetkinlik programı: AI Builders Türkiye

İki aşamalı bir hackathon serisiyle desteklenen program, Meta’nın Türkçe hazırlanan ilk yapay zeka müfredatıyla 500’den fazla geliştiriciyi ve öğrenciyi eğitmeyi hedefliyor.

Meta ve Yıldız Teknik Üniversitesi, Türkiye’deki 500’den fazla geliştiriciyi, üniversite öğrencisini ve girişimciyi Meta’nın yapay zeka araçları konusunda eğitecek ve yılın ilerleyen döneminde düzenlenecek iki hackathon ile gerçek uygulamalar geliştirmelerini sağlayacak yetkinlik geliştirme programı AI Builders Türkiye’yi başlattığını duyurdu.

Meta, programın Startup Bootcamp (SBC) tarafından geliştirilen Meta’nın Türkçe dilindeki ilk yapay zeka müfredatını kapsadığını açıkladı. 20 saati aşkın uygulamalı eğitimi içeren bu müfredat, Llama, AI Studio, Segment Anything Model (SAM), No Language Left Behind (NLLB), Code Llama, Advantage+ ile WhatsApp Business ve Instagram üzerindeki yapay zeka entegrasyonlarını ele alıyor. YTÜ iş birliğiyle “eğitmen eğitimi” modeli üzerinden sunulan müfredat, bağımsız ve geniş ölçekte uygulanabilecek şekilde tasarlandı.

“Yapay zeka teknolojisini yerel ekonomik büyümenin ve dijital dönüşümün güçlü bir itici gücü olarak görüyoruz. Türkiye’deki geliştiricilerin yapay zekayı anlamaktan onu kullanarak uygulama geliştirmeye geçmelerine katkıda bulunmaktan gurur duyuyoruz,” diyen Meta Türkiye ve Azerbaycan Kamu Politikaları Direktörü Sezen Yeşil, sözlerine şöyle devam etti: “Bu program, Meta’nın tüm yapay zeka teknolojilerini Türkçe olarak katılımcıların kullanımlarına sunuyor ve öğrenim sürecinden lansman aşamasına kadar net bir yol haritası çiziyor.”

YTÜ Rektörü Prof. Dr. Eyüp Debik verdiği demeçte;

“Meta ile hayata geçirdiğimiz AI Builders Türkiye, öğrencilerimizin, girişimcilerimizin ve geliştiricilerimizin küresel teknoloji ekosistemiyle daha güçlü bağlar kurmasına imkân sunacak kıymetli bir iş birliğidir” dedi. İş birliğinin nitelikli insan kaynağının gelişimine ve yenilikçi fikirlerin somut projelere dönüşmesine katkı sağlayacağını ifade eden Prof. Dr. Eyüp Debik, şu değerlendirmede bulundu: “Amacımız, Meta gibi küresel ölçekte etki üreten kuruluşlarla ortak projeler geliştirerek Türkiye’ye ve dünyaya değer katan çözümler ortaya koymaktır. Yapay zekâ başta olmak üzere teknolojik gelişmelerin ahlaki değerleri, insan onurunu ve toplumsal faydayı gözeten bir anlayışla insanlığın yararına sunulması büyük önem taşımaktadır. Bu doğrultuda nitelikli insan kaynağını güçlendiren, üretimi teşvik eden ve gençlerimizi geleceğin teknolojilerine hazırlayan çalışmalarımızı artan bir ivmeyle sürdüreceğiz.”

İki aşamalı hackathon serisi

Program kapsamında, iki ayrı hackathon ile gerçekleştirilecek:

  • Founders Create (22-23 Ağustos 2026): 18-35 yaş arası geliştiriciler ve erken aşama girişimciler için düzenlenen 36 saatlik bir maraton düzenlenecek. Takımlar, SAM, NLLB, DINO ve ImageBind gibi modelleri kullanarak çalışan prototipler geliştirecek. Toplam ödül, teknik mentorluk desteğinin yanı sıra 10.000$ ($5.000 / $3.000 / $2.000) olarak belirlendi.
  • Student AI Hackathon (13-15 Kasım 2026): Üniversite öğrencilerine yönelik 48 saatlik bir yarışma gerçekleşecek. Takımlar, gerçek dünyadaki ticari problemlere çözüm sunan prototipler inşa edecek. Ödüller: $3.000 / $2.000 / $1.000. Dereceye giren ilk takımlar, YTÜ Ön Kuluçka Programı’na doğrudan geçiş hakkı kazanacak.

Başvuru ve program detayları için: https://ytustartuphouse.notion.site/ytu-startup-house-meta-founders-create