Venture Pulse raporuna göre küresel girişim sermayesi yatırımları 2024 yılının ilk çeyreğinde geriledi

KPMG'nin "Venture Pulse" raporuna göre, 2024 yılının ilk çeyreğinde küresel girişim sermayesi yatırımları 75,9 milyar dolara geriledi. Bu dönemde en fazla yatırım çeken ülkeler yine ABD ve Çin oldu. Raporda, yapay zeka alanındaki girişimlere olan yatırımcı ilgisinin devam ettiği belirtiliyor.

2024 yılı ilk çeyreğinde 7.520 işlem gerçekleşti ve toplam yatırım tutarı 75,9 milyar dolar oldu. Amerika kıtası, özellikle ABD’deki yatırım aktiviteleriyle (2.882 işlem, 36,6 milyar dolar) küresel VC yatırımlarından en büyük payı aldı.

Bu yatırımlar arasında yapay zeka şirketi Anthropic’e yapılan 4 milyar dolarlık yatırım dikkat çekiyor. Asya’da, Çin’deki elektrikli araç şirketi IM Motors’un 1,1 milyar dolar, yapay zeka odaklı YueZhiAnMian’ın 1 milyar dolar ve Yuanxin Satellite’ın 940 milyon dolarlık yatırımları öne çıktı. Avrupa’da ise yeşil altyapı şirketi H2 Green Steel’in 5,2 milyar dolarlık yatırımı en büyük işlem olarak kaydedildi.

Yapay zeka, küresel çapta risk sermayesi yatırımlarının en büyük itici gücü

KPMG Türkiye M&A Danışmanlık Hizmetleri Şirket Ortağı Özge İlhan, piyasadaki belirsizlik ve yaklaşan seçimlerin küresel risk sermayesi yatırımlarını önemli ölçüde artırmasının beklenmediğini ifade etti. Bununla birlikte, Avrupa ve Asya’nın bazı bölgelerinde girişim yatırımlarına olan ilginin arttığını belirtti. İlhan, yapay zeka ve temiz teknolojinin yatırımcılar için sıcak alanlar olmaya devam edeceğini, ancak yatırımcıların değer odaklı çözümlere yönelmesiyle yapay zekaya olan ilginin dengelenebileceğini söyledi. Ayrıca, yapay zeka kaynaklı siber risklerin yönetilmesi nedeniyle siber güvenlik yatırımlarının da artış gösterebileceğini belirtti.

Kripto ve blok zinciri, VC yatırımcılarından yeniden ilgi görüyor

Yapay zeka, 2024 yılının ilk çeyreğinde de küresel risk sermayesi yatırımlarının en büyük itici gücü olmaya devam etti. ABD’de Anthropic’e yapılan 4 milyar dolarlık yatırım bu alandaki en büyük işlem oldu. Kripto ve blok zinciri çözümlerine olan ilgi de bu çeyrekte yeniden artış gösterdi. Singapur’daki Polyhedra Network ve ABD’deki Monad gibi şirketler bu alandaki yatırımlardan yararlanarak unicorn statüsüne ulaştı.

Savunma ve Güvenlik Teknolojilerine İlgi Artmaya Devam Ediyor

Savunma ve güvenlik teknolojilerine olan ilgi de küresel jeopolitik gerilimlerin etkisiyle artmaya devam etti. NATO’nun 2023 yılında tanıttığı 1 milyar dolarlık NATO İnovasyon Fonu bu alandaki yatırımlara örnek teşkil ediyor.

2024 yılının ikinci çeyreğinde takip edilecek Trendler

2024 yılının ikinci çeyreğinde, başarılı halka arz çıkışları ve diğer şirketlerin çıkış hazırlıkları, risk sermayesi şirketlerinin yatırım yapmaya teşvik edebilir. Ayrıca, küçük ölçekli birleşme ve satın alma faaliyetlerinin artması bekleniyor. Yapay zeka, özellikle finansal hizmetler, hukuk ve gayrimenkul sektörlerindeki verimliliği artırmaya yönelik çözümlerle yatırımcılar için cazip olmaya devam edecek.

Güncel İçerikler