Logo Ventures yönetici ortağı Merve Zabcı ile fonun bugünü ve yarınını konuştuk

Logo Ventures yönetici ortağı Merve Zabcı ile fonun bugünkü geldiği noktayı ve gelecek hedeflerini konuştuk.

Türkiye’nin önde gelen yatırım şirketlerinden Logo Ventures yönetici ortağı Merve Zabcı ile egirişim olarak uzun süredir yapmadığımız bir şey yaptık ve yazılı röportaj gerçekleştirdik. Genelde video olarak bu içerikleri üretiyoruz ama merak etmeyin, kendisini ayrıca kadrajlarımıza da konuk edeceğiz.

Logo Ventures ile özel röportaj

Hilmi Öğütcü: Logo Ventures olarak 2023 yılı sizin için nasıl geçti? Bu yıl gerçekleştirdiğiniz çalışmalardan söz edebilir misiniz? Kaç girişime yatırım yaptınız, ne kadarlık yatırım düzeyine ulaştınız?

Merve Zabcı: “2023 yılında 10 yatırım yaptık ve portfoyümüz 17 girişime ulaştı. Geçen yıl hem yatırım tempomuzu devam ettirdiğimiz hem de yakın coğrafyalara açılım, sürdürülebilirlik ve platformlaşma konularında önemli adımlar attığımız bir yıl oldu.

Orta ve Doğu Avrupa ülkeleri ile uzun zamandır ilgileniyoruz, bu coğrafyadaki girişimler globale açılma süreçleri ve ihtiyaçları açısından Türkiye’deki girişimler ile oldukça benzer. Biz de bu coğrafyadaki girişimleri kendi platformumuza dahil ederek o pazarlarda da katma değer yaratabileceğimizi düşünüyoruz. 2023 yılında bu coğrafyaya ilk yatırımlarımızı yapmaya başladık ve 2024 yılında farklı iş birliktelikleri ile daha akitf olmayı hedefliyoruz.

Fotoğraf: Hilmi Öğütcü

Sürdürülebilirlik oldukça önem verdiğimiz alanlardan biri, 2023 yılında hem fonumuzun hem de portföy şirketlerimizin Birleşmiş Milletler Hedefleri doğrultusunda ve belirlediğimiz kriterler çercevesinde etki haritalarını ve yatırım öncesi etki karnelerini çıkarttık. Bu yıldan başlayarak her yıl sürdürülebilirlik ve etki raporumuzu yanınlayacağız.

Porföy şirketlerimizin sayısı artıkca onlara verdiğimiz desteği daha sistematik sunabilmek için Surge platformunu oluşturduk. Surge’un amacı girişimlerin global pazarlara açılabilmeleri için gereken kaynağı onlara sunmak ve onları global arenada sektör uzmanları, insan kaynağı, müşteri ve yatırımcılar ile bir araya getirmek. Surge’un etrafında 50’yi aşkın sektör liderini ve uluslarası kuruluşu bir araya getirdik. Uzmanlar portföy şirketlerimizde danışmanlık ve yönetim kuruluğu üyeliğinden bir fiil şirkette yönetici veya yatırımcı olmaya kadar farklı görevler alıyorlar.”

Hilmi Öğütcü: 2024 hedefleriniz neler? Kaç girişime yatırım yapmayı planlıyorsunuz, bir exit beklentiniz var mı?

Merve Zabcı: “2024’te 2023 yılına benzer bir yatırım temposunda olacağız. 6-8 girişime yeni yatırım yaptığımız ve devam yatırımları ile mevcut portföyümüzü desteklediğimiz bir yıl planlıyoruz.

Çıkış konusunda ise portföy şirketlerimize stratejik yatırımcılardan ilgi var, özellikle de yeni bir dikeye girmek isteyen veya mevcüt ürün gamlarına yenilikçi ürünler eklemek isteyen firmalardan. Fakat fonumuz halen oldukca genç, girişimlerimize ortalama 1.5 yıl önce yatırım yaptık. Dolayısıyla çıkıştan ziyade yeni yatırımlara odaklandığımız bir dönemdeyiz.”

Hilmi Öğütcü: 2024 yılında öne çıkmasını beklediğiniz sektör ve alanlar var mı? Yapay zeka rüzgarı esmeye devam edecek mi?

“Teknolojinin hiç olmadığı kadar hızlı geliştiği farklı bir dönemden geçiyoruz. Yapay zeka ve açık kaynaklı yazılımlar sayesinde teknoloji daha erişilebilir oldu ve demokratikleşti. Örneğin GitHub kodların 70%’i artık autopilotta yazılıyor. Yapay zeka gündelik işlerimize de dahil olarak hızla derinleşecek ve bu alandaki regulasyonları daha çok konuşmaya başlayacağız.

Yükselmesini beklediğimiz sektör ve alanlar; öncelikle yapay zeka ve büyük dil modelleri’nin (LLM) farklı dikeylere odaklanan aplikasyonları. Ayrıca, artan veri ve gelişen uygulamalarla birlikte siber güvenliğin giderek önem kazanmaya devam edeceğini düşünüyoruz. Ve Sürdürülebilirlik /iklim teknolojileri gözden kaçmaması gereken bir alan; mevcut doğal kaynakların gelecek nesiller için korunabilmesi ancak teknoloji ile mümkün olacak.”

Hilmi Öğütcü: Gelecek dönemde yatırım yaptığınız alanlarda bir değişiklik olacak mı? Özellikle belirlediğiniz bir hedef sektör var mı?

Merve Zabcı: “İki ana stratejimiz var ilki Türkiye ve Orta ve Batı Avrupa’da kurulmuş ve küresel teknoloji ihracatı yapabilecek girişimler, örneğin Wask, Miros AI, Evreka, Flowla ve Quin AI yatırımlarımız bu kapsamdadır. İkincisi ise Türkiye nüfüsu ve ticaret hacmi ile çok önemli bir yere sahip. Biz de bu büyük pazarda belli sektorlerde lider konuma gelebilecek girişimlere yatırım yapmaktayız FigoPara ve Kamion yatırımlarımız bu çerçevededir.

2024 yılında da bu iki strateji altında ilerleyeceğiz. Hedeflediğimiz öncelikli sektörler ise farklı sektör dikeylerinde Yapay Zeka ile çözüm bulan aplikasyonlar, Siber Güvenlik ve İklim Teknolojileri.”

Hilmi Öğütcü: Girişim ekosistemi 2023’ü nasıl geçirdi? 2024’e ilişkin beklentileriniz neler?

Merve Zabcı: “Girişim ekositemi için 2023 yılı bir geçiş dönemi oldu; gereğinden fazla olan likidite piyasadan çekildi ve yeni düzende girişimciler, girişimler ve yatırımcılar kendi eksik noktalarını gidermeye çalıştılar. Türkiye’de ise yaşadığımız deprem felaketi ve seçim yılının etkisi ile global piyasalara göre durgunluk daha fazla hissedildi. Aynı zamanda 2023 yılında global teknoloji hisseleri 2022 yılındaki düşüşün ardından tekrar toparladı ve eski seviyelerine yaklaştı. Girişim şirketlerinde ise, Yapay Zeka girişimleri haricinde, değerlemeler konservatif kalmaya devam etti.

2024 yılının ise yatırımcılar için hiç olmadığı kadar iyi bir fırsat sunduğunu düşünüyorum. Değerlemelerdeki balonun azaldığı, birim karlılığın ve sürdürülebilirliğin tekrar önemsenmeye başlandığı anlamlı bir yatırım ortamı oluştu. Biz de 2024 yılında güçlü ekipler tarafından kurulmuş girişimleri desteklemeye devam edeceğiz.”

Logo Ventures’la ilgili egirişim’deki tüm içeriklere buradan ulaşabilirsiniz.

Güncel İçerikler