Türkiye’deki uzay faaliyetlerinin geliştirilmesi için Uydu Teknolojileri Girişim Grubu kuruldu

14-15 Aralık’ta yapılan Cubesat Vision Uluslararası Yakın Yörünge Küp Uydu ve Küçük Uydu Konferansı'nda bir araya gelen teknoloji şirketleri Türkiye'deki uzay faaliyetlerinin geliştirilmesi için Uydu Teknolojileri Girişim Grubu'nun kurulması için imzaları attı.

BTK Ankara Salonu’nda 14-15 Aralık’ta yapılan Cubesat Vision Uluslararası Yakın Yörünge Küp Uydu ve Küçük Uydu Konferansı‘nda ulusal ve uluslararası toplam 25 konuşmacı ile 1000’e yakın ziyaretçi yer aldı.

Konferansla eşzamanlı olarak kurulum teknisyenlerine uydu teknolojileri ve uydu terminalleri konularında eğitim verildi. Konferansa duyulan bu ilgi ve uluslararası konuşmacıların çeşitliliği konferansta memnuniyetle karşılandı. Her sene düzenli olarak yapılacak böyle bir konferansın ülkemizde yakın yörünge uydularında araştırma geliştirme faaliyetlerinde bulunan kişi ve kurumlar ile bu alana yatırım yapmayı düşünen yatırımcılar açısından büyük bir fırsat olduğu ifade edildi.

Konferansta söz alan BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, uydu teknolojilerinde yerli ve milli üretimin şart olduğunu, uzay ve havacılık sektörünün devletimizin hassas sektörleri içinde yer aldığını belirterek, 2018’den bu yana gerçekleştirilen çalışmaların uydu sektörünün ülkemizin stratejik planlamaları içinde öncelikli bir öneme sahip olduğunu ifade etti.

Cubesat Vision’da bir araya gelen ülkemizin ve dünyanın önde gelen şirketleri birleşerek Uydu Teknolojileri Girişim Grubu’nu kurdu. Ana amacı küp uydu ve küçük uydu üretmek olan grubun ilk paydaşları başta organizasyonun ana sponsoru Skytech olmak üzere, Hedef Elektronik, Neta, Profen ve Kanada’nın en önemli uydu üreticilerinden QSTC’den oluşmaktadır. Beş şirket imzaladıkları iş birliği protokolünün ardından 2024’ün ilk yarısında ürettikleri uyduyu uzaya göndereceklerini açıkladı.

Yönetim merkezinin İTÜ Teknopark olmasına rağmen üretimlerin Ankara’da inşa edilecek fabrikada yapılacağını söyleyen Skytech CEO’su Uğur Ünsal, “Ankara Elmadağ’da 25 dönüm alana sahip bir fabrika inşa edilecek. Fabrikayı seri üretim için en kısa sürede hazır hale getirmek istiyoruz.” diye konuştu.

Skytech’in ana sponsor olduğu konferansta, sahadaki sektör çalışanlarına TUYAD Akademi ve Sektör uzmanları, sertifikalı eğitim vermiştir. Ayrıca sektörün önde gelen uydu firmaları, havacılık ve uzay sektörüne çeşitli noktalarda hizmet veren; uçakların, İHA’ların, SİHA’ların anten vb. ekipmanlarının üretimi ve bu üretim süreçlerinde kullanılabilecek test ekipmanlarını temin eden birçok firma da hem sektör eğitimine hem de etkinliğe katılım sağladı. Teknoloji alanında elektrik elektroniğin ve yazılımın bulunduğu her yerde PCB kart kullanım gerekliliğinin oluşması Skytech’ in burada bulunma amacını daha da sağlamlaştırmıştır. Küpsat’ ta, küp ve yakın yörünge uydularının 550 km’ye kadar fırlatılması planlanmakta ve bu planlanmakta olan uyduların, yazılım ve üretim vb. alanlarda desteklenmesi gerekmektedir. Skytech olarak ilgili projelerin Ar-Ge çalışmalarını ve bunları tamamen üretime başlanacak aşamaya getirmede üretici olarak hazır olacağımızı bildirdik. Skytech CEO’su Uğur Ünsal şirketimizin küp ve yakın yörünge uydularında her türlü PCB üretiminde gereken şart ve koşulların sağlanması için Ar-Ge merkezi kurulacağının teyidini verdi ve bunun için çalışmaların başlatıldığını dile getirdi.

Güncel İçerikler