Dream Games’in geliştirdiği Royal Match, Candy Crush Saga’yı geride bırakarak dünyanın en çok kazandıran mobil oyunu oldu

İstanbul merkezli oyun stüdyosu Dream Games tarafından geliştirilen bulmaca uygulaması Royal Match, Microsoft’un sahibi olduğu Candy Crush Saga’yı geride bırakarak dünyanın en çok kazandıran mobil oyunu oldu ve sektörün durgun geçen 12 ayında diğer mobil telefon oyunlarını da gölgede bıraktı.

Apple ve Android uygulama mağazalarındaki son kullanıcı harcamalarını takip eden Data.ai verilerine göre göre Royal Match, Temmuz ayında dünya çapında aylık gelir bakımından en büyük mobil oyun oldu ve o zamandan bu yana da zirvedeki konumunu koruyor. 2021 yılında piyasaya sürülen oyun, geçtiğimiz yılın başlarında 2.75 milyar dolar değerleme üzerinden 255 milyon dolarlık bir yatırım almıştı.

King’in Candy Crush Saga oyunu, on yılı aşkın bir süredir tüm platformlarda dünyanın en popüler oyunlarından biri oldu ve bu yıl kümülatif gelirde 20 milyar dolara ulaştı. Data.ai’ye göre, Activision Blizzard‘ı 75 milyar dolara satın almasının ardından artık Microsoft’un bir parçası olan Candy Crush, 2012’nin sonlarında piyasaya sürüldüğünden bu yana en çok gelir getiren ilk 10 mobil oyunun dışında yalnızca altı ay zirvede kalabildi.

Dream Games kurucu ortağı ve CEO’su Soner Aydemir, Royal Match’e yapılan tüketici harcamalarının Ekim ayına kadarki bir yıl içinde iki kattan fazla artarak oyunun yıllık brüt gelirini (uygulama mağazası ücretleri ödenmeden önce) 2 milyar dolara çıkardığını söyledi.

Yaratıcıları ve yatırımcıları, Royal Match’in mobil oyunlar için zorlu geçen bir yılda bu kadar büyümesini, genellikle düşük bütçeli birkaç geliştirici tarafından Apple ve Google’ın uygulama mağazalarına kısa vadeli para kazandıran oyunların girdiği bir sektörde kaliteye ve kitlesel pazara hitap etmeye odaklanmasına bağlıyor.

Aydemir, “Kalitenin, en iyi iş planı olduğuna kesinlikle inanıyoruz”

Data.ai, mobil oyun pazarının bu yıl Çin de dahil olmak üzere dünya genelinde yaklaşık yüzde 3 düşeceğini tahmin ediyor ve bu da Royal Match’i – Scopely’nin Monopoly Go! ile birlikte – yeni bir hit haline getiriyor. Data.ai’ın üst düzey yöneticilerinden Lexi Sydow, “Çok etkileyici bir yıl geçirdiler” dedi.

Aydemir, oyuncularının diğer bulmaca uygulamalarına kıyasla daha sadık ve oyun içi öğeler için daha fazla harcama yapmaya istekli olduğunu söyledi. Aydemir, oyunu bir yıl boyunca oynayan Royal Match kullanıcılarının yüzde 90’ından fazlasının ikinci yıl da oynamaya devam ettiğini dile getirdi.

Londra merkezli risk sermayesi şirketi Balderton Capital ile Dream Games’in ilk yatırımcılarından Rob Moffat, “Pek çok mobil oyunda aksamalar yaşanıyor ya da grafikleri o kadar da iyi değil ama Royal Match kullanıcılar için lüks bir deneyim. Hiçbir şey bozulmuyor, gerçekten net ve temiz bir sanat tarzı var. Her ayrıntı düşünülmüş.” diyerek, oyunun kalitesinin ne kadar iyi olduğunu söylüyor.

Dream Games, 2020 yılında ABD’li rakibi Zynga tarafından satın alınan bir diğer Türk mobil geliştirici Peak Games’in eski yöneticileri tarafından 2019 yılında kuruldu. Şu anda 200 kişiyi istihdam eden Dream Games, kısa süre önce dijital animasyon öncüsü Pixar’ın kurucu ortağı Ed Catmull‘u stratejik danışman olarak bünyesine kattı.

Güncel İçerikler