Google’ın en geniş ve en yetenekli yapay zeka modeli: Gemini

Google, bugüne kadar oluşturduğu en yetenekli genel yapay zeka modeli olan Gemini'yi duyurdu.

Google’ın en geniş ve en yetenekli yapay zeka modeli Gemini; Ultra, Pro ve Nano olmak üzere 3 farklı biçimde çalışmak için optimize edilerek, veri merkezlerinden mobil cihazlara kadar pek çok şeyde çalışabilecek biçimde tasarlandı. İşleyişini daha da kolaylaştırmak amacıyla Bard’a getirilen güncellemeyle Gemini’yi ilk deneyimleyen ülkelerden biri de Türkiye olacak. Bu, Google DeepMind ve Google Research de dahil olmak üzere Google’daki ekiplerin büyük ölçekli ortak çabalarının sonucu ve Google’ın şimdiye kadarki en büyük bilim ve mühendislik projesi olma özelliği taşıyor.

Modelin ilk versiyonu olan Gemini 1.0’ı üç farklı boyut için optimize edildi:

  • Gemini Ultra: Son derece karmaşık görevler için en yetenekli ve en büyük model
  • Gemini Pro: Çok çeşitli görevleri ölçeklendirmek için en iyi model – Yarından itibaren Türkiye’de İngilizce olarak kullanıma açık.
  • Gemini Nano: Cihaz içi görevler için en verimli model

Gemini nedir?

Gemini çok modlu bir yapay zeka modelidir. Bu, aşağıdakiler de dahil olmak üzere farklı türdeki bilgileri genelleştirip sorunsuz bir şekilde anlayabileceği, bunlar üzerinde çalışabileceği ve birleştirebileceği anlamına gelir:

  • Metin
  • Görüntüler
  • Ses
  • Video
  • Kodlama dilleri

Gemini, aynı zamanda mobil cihazlardan veri merkezlerine kadar her şeyde verimli bir şekilde çalışabilen, şimdiye kadarki en esnek model olarak dikkat çekiyor. Gemini, geliştiricilerin ve kurumsal müşterilerin yapay zeka ile oluşturma ve ölçeklendirme yöntemlerini önemli ölçüde geliştirecek.

Yeni nesil yetenekler üzerine inşa edildi

Şimdiye kadar çok modlu modeller oluşturmaya yönelik standart yaklaşım, farklı yöntemler için ayrı bileşenlerin eğitilmesini ve daha sonra bu işlevlerin bir kısmını kabaca taklit edecek şekilde bunları bir araya getirmeyi içeriyordu. Bu modeller bazen görüntüleri tanımlamak gibi belirli görevleri yerine getirmek konusunda iyi olabilir, ancak daha kavramsal ve karmaşık akıl yürütme konusunda zorluk yaşayabiliyorlar.

Bu nedenle Gemini doğal olarak çok modlu olacak şekilde tasarlandı ve; başlangıçtan itibaren farklı yöntemler konusunda önceden eğitildi. Daha sonra etkinliğini daha da iyileştirmek için ek çok modlu verilerle ince ayar yapıldı. Bu, Gemini’nin her türlü girdiyi, mevcut çok modlu modellerden çok daha iyi bir şekilde, en başından itibaren sorunsuz bir şekilde anlamasına ve bunlar hakkında akıl yürütmesine yardımcı olur – ve yetenekleri neredeyse her alanda en son teknolojidir.

Karşılaştırma testleri

Google, Gemini modellerini bir süredir titizlikle test ediyor ve çok çeşitli görevlerdeki performanslarını değerlendiriyor. Gemini Ultra’nın doğal görüntü, ses ve video anlayışından matematiksel akıl yürütmeye kadar performansı, büyük dil modeli araştırma ve geliştirmesinde yaygın olarak kullanılan 32 akademik kriterin 30’unda mevcut en üst düzeyleri aştı. Bu konuyla ilgili teknik detaylara buradan ulaşabilirsiniz.

Gemini, dünyanın kullanımına sunuluyor

Gemini 1.0 artık çeşitli ürün ve platformlarda kullanıma sunuluyor:

Kullanıcılar için; Gemini Pro’nun hassas ayarlanmış bir versiyonunu kullanan Bard, aralarında Türkiye’nin de olduğu 170’den fazla ülke ve bölgede İngilizce olarak kullanılabilir olacak.Anlama ve özetleme, akıl yürütme, beyin fırtınası yapma, yazma ve planlama gibi konularda çok daha yetenekli olacak. Bu, Bard lansmanından bu yana Bard’a yapılan en büyük güncelleme.

Önümüzdeki aylarda ise Gemini; Arama, Reklamlar, Chrome ve Duet AI gibi daha fazla temel ürün ve hizmetimizde kullanılabilecek.Google, bugüne kadar oluşturduğu en yetenekli genel yapay zeka modeli olan Gemini‘yi duyurdu.

Güncel İçerikler