Kamera teknolojileri geliştiren yerli girişim Büyütech, ilk teknoloji üretim merkezini açtı

Togg’un kamera tedarikçisi olan Büyütech, Türkiye’nin ilk kamera teknolojileri üretim merkezini Gebze’deki Bilişim Vadisi’nde açtı.

Togg’un kamera tedarikçisi olan Büyütech, 2 milyon euronun üzerinde sermaye ile Gebze Bilişim Vadisi’nde kurduğu Teknoloji Üretim Merkezi’nin açılışını yaptı.

İlk olarak sahneye Büyütech’in kurucu ortakları Ömer Orkun Düztaş ve Alparslan Işıklı;

“Yeni teknolojilerle, farklı kamera ve görüş sistemleri üzerinde çalıştıklarını, uluslararası bir marka yaratmak için yatırımlarını sürdürdüklerini,” söyledi. Alparslan Işıklı ise; 2026 yılı sonunda üretim kapasitelerini 3 milyona çıkarmayı planladıklarının altını çizdi.

2021 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kürsüsüne elinde Büyütech’in araç kamerasıyla çıkan TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mustafa Varank verdiği demeçte;

“2021 yılında kürsüye elimde Büyütech’in araç kamerasıyla çıktığımda ‘Togg’da bu kameraları kullanacağız,’ demiştim. Şuanda Togg’daki kamerları Büyütech üretmekte. O dönem, ODTÜ’de arkadaşlarımızı ziyaret ettiğimde 12 kişiyle küçücük bir ofiste çalışıyorlardı. Oralardan buralara gelmek, Türkiye’nin ilk kamera teknolojileri üretim merkezini açmak, hep birlikte bu işlerin üstüne düşmekle, kamu olarak verdiğimiz desteklerle oluyor. Togg yüzde 100 yerli mühendislerin geliştirdiği araç olmasa böyle bir araca teknolojiyi ve kamerayı entegre edemezdik.”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ise; “Büyütech 2011 yılında, bizim deyimimizle girişimcilerin can suyu olan, Bakanlığımız Teknogirişim Sermaye Desteği ile kuruldu. Büyütech’i Teknogirişim’den Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi’ne, 7 farklı program kapsamında destekledik. Ve bu destekler sayesinde Büyütech bugün, Togg’un sürücü yorgunluk algılama ve çevresel görüş kamera sistemlerini üretiyor.” dedi.

Büyütech, yaklaşık 2 ay önce 4.23 milyon dolar yatırım almıştı. Bu yatırımla Büyütech’in yeni hedeflerinde fabrikasını genişletmek vardı. Bu gelişmeyle birlikte, hedeflerinden birini gerçekleştirdiğini görüyoruz.

Güncel İçerikler