Atık yönetimi girişimi Fazla, globalleşmenin ilk adımını İspanya ile attı

Fazla Kurucu Ortağı ve CEO’su Olcay Silahlı, Mart’23 itibariyle İspanya’da faaliyete geçerek bu açılımla küreselleşme hedeflerinin ilk adımını attıklarını duyurdu.

Teknoloji odaklı bütünsel atık yönetimi girişimi Fazla, uzmanlığını İspanya’ya taşıyarak küreselleşme yolundaki ilk adımını attı. Mart 2023 itibariyle İspanya’da faaliyete geçen Fazla, küreselleşme hedefinin ilk adımı olarak İspanya’da israfın önüne geçmeyi hedefliyor.

Atık yönetimi iklim krizi ile mücadelede önemli bir konu haline geldi

7 yılı aşkın süredir kazandıkları uzmanlıkla İspanya’ya açıldıklarını belirten Fazla Kurucu Ortağı ve CEO’su Olcay Silahlı, konuyla ilgili verdiği demeçte;

“Fazla olarak sürdürülebilir bir iş modeli geliştirmek, atık oluşumunu ve atık kaynaklı karbon emisyonlarını %50 oranında azaltmak ve gelecek nesillere örnek olmak misyonuyla yola çıktık. Tüm ekosistemleri etkileyen küresel bir sorun olan iklim krizi ile birlikte sürdürülebilirlik perspektifinin benimsenmesi son yıllarda çok önemli bir konu haline geldi. Kaynak kullanımına bağlı karbon salımı eşi benzeri görülmemiş bir yükseliş gösterirken ortalama küresel yüzey sıcaklığı da kaydedilen en yüksek seviyede ilerliyor. Bu bağlamda, atık yönetimi, bu sorunla mücadelede ele alınması gereken önemli konulardan biri haline geldi.” dedi.

İspanya’da israf edilen gıdanın toplam hacmi litrede 1.201,92 milyon kilogram

İspanya’da atık yönetimi ve döngüsel ekonomi konusunda atılan adımlara ve Tarım, Balıkçılık ve Gıda Bakanlığı’nın yayınladığı son verilere göre, İspanya’da israf edilen yiyecek ve içeceklerin toplam hacmi litrede 1.201,92 milyon kilogram ve 2021 yılı verileriyle karşılaştırıldığında yüzde 6,3’lük bir azalma görülüyor.

Aynı rapor; gıda israf etmeyen hanelerin 2021’de yüzde 26’dan 2022’de yüzde 29,2’ye arttığını, 2020’deki hanelerdeki gıda atık seviyesindeki zirveden sonra bu seviyede düşüş gösteriyor. 2022 yılında ise artıklardan kaynaklanan atık miktarı aynı dönemde yüzde 18,9’dan yüzde 21,4’e yükseldi.

Silahlı, İspanya açılımı ile ilgili “Heyecanlıyız ve çok yüksek motivasyon içerisindeyiz. Amacımız; tedarik zincirinin paydaşları arasında güçlü bağlantılar geliştirmek, sürdürülebilir sistemler oluşturup İspanya’da halihazırda atılmış olan adımları güçlendirip ivmelenen bir etki yaratmak.”

B-Corp sertifikası sahibi olan sosyal girişim, haziran ayında 43 milyon dolar değerleme üzerinden 6 milyon dolar yatırım aldığını ve bu yatırımı küreselleşme ve ekip büyümesi için kullanacaklarını paylaşmıştı.

Güncel İçerikler