Türkiye’de sürdürülebilir kenevir tarımının öncü girişimi: KenevirCo

Nazlı Önen, Orkan Uzunyayla ve Olcay Salman tarafından kurulan KenevirCo'nun hedefi, endüstriyel kenevirin sunduğu muazzam potansiyeli keşfetmektir.

2018’den bu yana Türkiye’de faaliyet gösteren yerli girişim KenevirCo, kenevir tarımında ve kenevir tohumu temelli fonksiyonel ürünlerin geliştirilmesinde sürdürülebilirlik odaklı bir yaklaşımla liderliğini sürdürmektedir.

Akademik ekibi ve genç kadrosuyla birçok projede önemli rol oynayan girişim, Anadolu’nun bu tarihi bitkisinin değerini ait olduğu topraklara geri kazandırmayı hedefliyor.

Hedef: Kenevirin yeniden keşfi

Nazlı Önen, Orkan Uzunyayla ve Olcay Salman tarafından kurulan KenevirCo’nun hedefi, endüstriyel kenevirin sunduğu muazzam potansiyeli keşfetmektir. Günümüzde sıklıkla ”mucizevi bitki” olarak nitelendirilen endüstriyel kenevir, gıdadan tekstile, ilaçtan yapı işlerine kadar birçok alanda kullanılmaktadır. KenevirCo, kenevirin tüm bu potansiyelini Türkiye’de keşfetmek ve kullanmak için çalışmaktadır.

Değer Önerisi: Bilgi ve teknolojiyi kenevirle buluşturma

KenevirCo, topraktan son ürüne kadar tüm zinciri bünyesinde barındıran ender girişimlerden biridir. Bilgi birikimini ürünlerine uyarlayarak kenevir alanında dünya standartlarında ürünler geliştirebilmeye sahip olan girişim, akademik ekibi ve dinamik kadrosuyla geniş bir yelpazede çalışmalar yapmaktadır. Ayrıca, ürünleri BRC kalite standartında olup aynı zamanda uluslararası vegan, helal sertifikalarına da sahiptir.

Ürünler ve kullanımları

KenevirCo‘nun ürün yelpazesinde kenevir tohumu temelli protein bar, kenevir tohumu unu, kenevir tohum yağı ve kenevir tohumu temelli bitkisel çay gibi ürünler bulunmaktadır. Ürünler, aktif yaşamı destekleyebilecek doğal içeriklerle formüle edilmiştir. Kenevir tohum yağı, salataların ve birçok yemeğin içeriğine eklenerek tüketilebilirken, protein barlar sporcu beslenmesinde destekleyici olarak veya ara öğünlerde tüketilebilir.

Geliştirilmiş ürünler arasında tamamı kenevir tohumu temelli olan; protein bar, kenevir tohumu unu, kenevir tohumu yağı, kenevir tohumu temelli bitkisel çay gibi ürünler bulunmaktadır. Bu ürünler tamamıyla sağlıklı ve aktif yaşamı destekleyebilecek doğal içeriklerle formüle edilmiş olup, aktif yaşamın 3 yapı taşı olan beslenme, dinlenme ve egzersiz faaliyetlerini temsil edebilecek şekilde geliştirilmiştir. Bu ürünler, sağlıklı yaşam pratiklerinde ve doğal, fonksiyonel beslenmede günün farklı saatlerinde kendi başlarına veya farklı tariflere uyarlanarak kullanılabilmektedir.

Kenevir tohumu yağı, tek başına tüketildiği gibi salata, zeytinyağlı, meze ve pratik öğünler gibi birçok yemeğin içeriğinde kendisine yer bulmaktadır ve popülerleşmiştir. Son yıllarda gündeme gelen ketojenik, vegan, vejeteryan ve paleo gibi birçok diyetin içerisinde artık kenevir tohumu ve tohum yağı vazgeçilmez bir parça olmuştur.

Tohum yağı, iklim koşulları ve çeşitlilikle değişkenlik göstermekle birlikte, kenevir tohumunun yaklaşık %30’luk kısmını oluştururken, geri kalan kısmını protein ve lif bileşenleri oluşturmaktadır. Bu ürün, 20’nin üzerinde faydalı yağ asidine sahip olabilen zengin bir bitkisel kaynak.

Kenevir tohumunun en önemli özelliklerinden birisi de içerisinde 9 temel aminoasitin tamamını barındıran çok nadir bitkisel ürünlerden biri olmasıdır. Bu aminoasitler, vücuttaki yapılaşmanın ve protein temelli birçok metabolik aktivitenin zorunlu bir parçasıdır. Tüm bu aminoasitleri tek bir bitkisel üründen alabilmek nadir ve etkileyici bir özelliktir. Kenevir tohumu, bu özelliği ile hayvansal kaynaklara rakip olabilecek kompleks bir protein kaynağını sürdürülebilir bir şekilde bizlere sunmaktadır. Bunun yanı sıra, içeriğinde zeytinyağına göre 25 kat fazla omega-3 yağ asidi barındırması sebebi ile sağlıklı yaşam pratiklerinde ve takviye edici ürünlerde bitkisel kaynak olarak kullanılabilmektedir.

“Bizler, ürettiğimiz ürünleri fonksiyonel beslenme, aktif yaşam ve sporcu beslenmesinin 3 ana yapıtaşı olan beslenme, uyku ve egzersiz konuları üzerinde geliştiriyoruz.

 

Protein barlarımız, sporcu beslenmesinde destekleyici olarak ve ara öğünlerde herkes tarafından tercih edilebilecek şekilde formüle edilmiştir. Her bir protein bar, 1 tavuk yumurtasına eşdeğer miktarda, tamamen bitkisel kaynaklı protein içeriğine sahiptir. Bunun yanı sıra yüksek oranda lif ve omega-3 bakımından zengin faydalı yağ içermekte olup, hem düşük kalorili, hem besleyici, hem de tok tutan bir ara öğün alternatifi sunmaktadır.

 

Uyku ve rahatlatıcı çaylarımız, 3 farklı lezzet ve destekleyici içerikle üretilmektedir. Bu ürünlerimiz, içeriğinde kenevir tohumundan gelen ve suda çözünebilen tüm esansiyel aminoasitleri barındırması ve gece boyu vücudun yeniden yapılanmasını destekleyebilmesi özelliğiyle ön plana çıkmaktadır. İçerdikleri çarkıfelek çiçeği, valerian kökü ve melisa gibi bitkisel içeriklerle rahatlatıcı ve kaliteli uykuya geçişi desteklemekteyiz. Yeşil ve kırmızı rooibos bitkisinden gelen yüksek antioksidan gibi yardımcı içeriklerle hem lezzet, hem de fayda açısından içeriğimizi desteklemekteyiz.

 

Son olarak, beslenme alanında kenevir tohumu yağı ve kenevir tohumu unu ürünlerimiz bulunmaktadır. Yağ ürünümüz, yoğun bitkisel omega-3 takviyesi olarak kendi başına veya cevizimsi lezzeti, çok hafif ve aromatik yapısı ile birçok soğuk tarifte ve salatalarda kullanılabilmektedir.

 

Un ürünümüz ise, protein oranı ile içecek ve yiyeceklere katılarak veya diğer alternatif unlar gibi farklı birçok tarifte kullanılabilmektedir. Sağlıklı ve fit hamurişi ve lezzetlerde, bowl benzeri fit öğünlerde ve smoothie gibi içeceklerde tercih edilmektedir. Tamamen glütensiz yapısı ve yüksek proteinli içeriği ile sıkça tercih edilen bir destek ürünüdür.”

Türkiye’de kenevirin geleceği

KenevirCo‘nun çabaları, Türkiye’deki kenevir endüstrisinin geleceği için son derece umut vericidir. Kenevirin sağladığı benzersiz faydalar, bu bitkinin Türkiye’deki çiftçiler ve tüketiciler tarafından yeniden keşfedilmesini sağlamıştır. KenevirCo, bu bitkinin yeniden değer kazanmasında önemli bir rol oynayarak, Türkiye’nin kenevir endüstrisindeki yerini sağlamlaştırmaktadır.

KenevirCo, Türkiye’deki kenevir endüstrisinin gelişimini sürdürmeyi hedefliyor ve bu yolculukta kenevirin potansiyelini keşfetmeye devam ediyor. Bu değerli bitkinin bir dönem unutulan ancak bugün dünya genelinde tekrar hızla yaygınlaşan değerini ait olduğu topraklara geri kazandırmayı hedefliyor.

10 milyon TL değerleme üzerinden ilk yatırımını alan girişim, ikinci yatırım turuna önümüzdeki dönemde çıkmayı planlıyor. Ayrıca Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Teknopark içerisindeki TTO Proje Programı’na da kabul almıştır.

Güncel İçerikler