Embed yoluyla paylaşılan müzik için yerli girişim DüğünBuketi’ne açılan dava sonuçlandı

Sezen Aksu’nun resmi Youtube hesabındaki videonun embed yöntemiyle sitede kullanılması sonucunda girişimciye açılan dava bugün itibarıyla sonuçlandı. Bilgehan Yılmaz tarafından bize doğrudan ulaştırılan içeriği sizinle paylaşıyoruz.

Basın ve Kamuoyunun Dikkatine;

“2019’un En İyi Düğün Şarkıları” adlı blog yazımızda, Sezen Aksu’nun resmi Youtube hesabındaki videonun embed yöntemiyle sitemizde kullanılması sebebiyle, tarafımıza sanatçının prodüksiyon şirketi tarafından dava açılmıştır. Embed yöntemi ile sitemize eklenen şarkılar her dinlenildiğinde Sezen Aksu gelir elde etmekte olup, bu yöntemle yapılan paylaşımlarda herhangi bir telif kısıtlaması bulunmamaktadır.

Sezen Aksu’nun sahibi olduğu prodüksiyon şirketi S-N Müzik, DüğünBuketi.com ve DüğünYardımcısı.com’un da aralarında bulunduğu yüzlerce sitenin imtiyaz sahiplerine “Manevi veya Mali Haklara Tecavüz” suçundan dolayı kamu davası açmıştır. Doğrudan şirketlere tazminat davası açmak yerine, şahıslara karşı hapis cezası verilmesi istemiyle suç duyurusunda bulunulmuştur. Ceza verilmesi halinde belirtilen suçun sabıka kaydına işlenmesi söz konusudur.

Davacı S-N Müzik, bu durumu tehdit olarak kullanarak kurucumuz Bilgehan Yılmaz’dan arabuluculukta her bir dava için ayrı ayrı maddi tazminat talep etmiştir. Pandemi döneminde alternatif bir gelir kaynağı yaratma amacı taşıyan ve hukuki olmayan bu talebi reddedip mücadele yoluna gidilmiştir. Youtube’un kullanıcı sözleşmelerinde paylaşılan içeriklerin embed kodunun açık bırakılması sebebiyle alenileştiği ve başkaları tarafından yeniden paylaşılabileceği açıkça belirtilmektedir. Zira, Youtube’da içerik paylaşan hesaplar dilediği zaman embed yoluyla paylaşımı hesap ayarlarından kapatabilmektedir. Web forumlarında birçok site sahibinin mağdur olduğunu keşfettik. Bazılarından 80.000 TL’lere varan tazminatların talep edildiğini ve bazı site sahiplerinin hukuk birimleri olmaması nedeniyle bu bedelleri ödemeye boyun eğdiklerini öğrendik. Av. Ozan Karakaya ve Av. Uğur Erdoğan ile birlikte yürüttüğümüz hukuk mücadelesinin sonunda, İzmir 1. Fikri ve Sınai Haklar Ceza Mahkemesi’nin 9 Mart 2023’te verdiği kararla kurucumuz Bilgehan Yılmaz beraat etmiştir. S-N Müzik istinaf başvurusunda bulunmuş ve 16 Haziran 2023 tarihinde başvuru reddedilerek karar kesinleşmiştir. Kamuoyu ve basına saygıyla duyuruyoruz.”

Bu açıklama resmi olarak DüğünBuketi tarafından yapılmıştır.

Güncel İçerikler