Bitfinex Alpha Raporu: Enflasyon riski devam ederken, boğa yönlü Bitcoin indikatörleri giderek artıyor

ABD’nin enflasyonla mücadele noktasında uyguladığı faiz politikaları piyasalardaki yatırımcılar için büyük önem arz ediyor. Kripto piyasalarındaki aktörler de ilgili gelişmeleri yakından takip ediyor. Dijital token alım satım platformu Bitfinex tarafından yayımlanan Alpha Raporu; bu kapsamda, geleneksel ve kripto para piyasalarındaki son gelişmelere ilişkin önemli detayları içeriyor.

Veriler ABD imalat sektörünün küçülmeye devam ettiğini gösteriyor. İşten çıkarmaların ve sektördeki daralmanın art arda sekizinci ayda da devam etmesiyle, en azından bu sektör açısından ekonomide belirli zorlanmalar olduğu görülüyor. İnşaat sektöründe ise kamu ve özel sektör harcamalarının artmasıyla birlikte hafif bir büyüme bulunuyor. Mayıs ayında inşaat harcamalarının toplamda 1,925 trilyon dolara ulaşıp konsensus tahminlerini de aşması dikkat çekiyor. Diğer bir yandan, hizmet sektörü de büyümeye devam ederken, bu durumun tam aksine ABD istihdam piyasası son 30 ay baz alındığında en yavaş büyümeyi kaydetti.

Tüm bunlar ışığında, enflasyonun daha yapışkan olacağına dair bir kanaat oluşsa bile piyasa hareketleri bu görüşü desteklemiyor. Görüşüne göre, faizler tekrar yükselse bile enflasyonun 2024 yılından itibaren inmeye başlamasıyla faizlerin tekrar düşeceği değerlendiriliyor.

Bitcoin indikatörleri ciddi oranda boğa sinyali veriyor

Makroekonomik gelişmeler teknik analizlerle destekleniyor. Ark İnvest’ten gelen veriler dolaşımdaki Bitcoin arzının, rekor bir oranının, yani yaklaşık yüzde 70’inin en az bir senedir hareketsiz kaldığını ortaya koyuyor. Bu gelişme yatırımcı tabanının giderek sağlamlaştığını ve Bitcoin yatırımcılarının uzun vadede Bitcoin’e olan güvenlerini açık bir şekilde gösteriyor.

BlackRock, spot Bitcoin ETF’i için başvuru yaptığında NAV’a göre yüzde 42 iskontolu işlem görürken, bu değerde başvuru yaptıktan bugüne kadar yüzde 26,7 düşüş kaydedildi. Ayrıca, piyasa beklentisinin Blackrock’ın ETF başvurusunun onaylanacağı yönünde olduğunu gösteriyor.

Bununla birlikte, tezgâh üstü (OTC) piyasasında işlem gören Bitcoin bakiyesinin haziran ayında bir yıl içerisindeki en yüksek değere ulaşmasıyla birlikte kurumsal oyuncuların ve yatırım için büyük sermaye koyan şirketlerin kriptoya ilgisinin ne kadar arttığını gösteriyor. Ancak, BlackRock’un ETF başvurusunu yaptığı ilk günden bu yana kripto piyasalarına yönelik ilginin açık şekilde artması, piyasada türev ürünlerde al-sat yapan yatırımcıların hâkimiyetine işaret ediyor.

Borsalardaki USDT (Tether) rezervlerinde hızlı bir artış yaşanması kripto para piyasalarındaki en büyük stablecoin’in likiditesinin arttığını gösteriyor. Buna göre, belirsiz ekonomik ortamda kolayca değiştirilebilir güvenli bir liman olarak kriptoya duyulan güven nedeniyle istikrarlı varlıklara yönelik talep artıyor. Böylelikle piyasadaki dalgalanmalara rağmen Bitcoin’in değerine duyulan güvenin yükseldiği anlaşılıyor.

Güncel İçerikler