Fotoğraf ve video odaklı yapay zeka aracı Runway, 141 milyon dolar yatırım aldı

Yazı ve görüntü video araçlarıyla dikkat çeken öncü yapay zeka girişimlerinden biri olan Runway, Google, Nvidia ve Salesforce Ventures gibi yatırımcıların da yer aldığı bir C serisi turunda 141 milyon dolarlık yeni bir finansman turunu duyurdu.

New York merkezli şirket, basın açıklamasında bu yeni finansmanı “yerleşik araştırma çalışmalarını daha da ölçeklendirmek, dünya standartlarında bir ekip oluşturmak ve pazarda en son multi-modal yapay zeka sistemlerini sunmaya devam etmek, aynı zamanda çığır açan ve sezgisel ürün deneyimleri oluşturmak” için kullanacaklarını belirtti.

Runway, sanatçılar ve yaratıcılar için özel olarak yapay zeka araçları geliştirmek misyonuyla dört yıl önce kurulan bir şirket olarak başladı.

Mart ayında VentureBeat, Runway CEO’su ve ortak kurucusu Cristóbal Valenzuela ile bir röportaj gerçekleştirdi. Şirketin genel olarak kullanılabilir hale gelen Gen-2 aracının kademeli olarak piyasaya sunulmasını ve dört yıl önce kuruluşunu sanatçılar ve yaratıcılar için özel olarak yapay zeka araçları oluşturma misyonuyla gerçekleştirdiğini anlattı.

“Gerçekten, sanatçıların bugün çalışmalarında yapay zekayı nasıl kullandığını anlamamıza yardımcı olan inanılmaz bir topluluk oluşturduk” dedi ve Oscar ödüllü Everything Everywhere All at Once filmindeki çalışmalarına atıfta bulundu. Filmin kurgucusu, bazı sahnelerde efektlerle yardımcı olmak için Runway’i kullandı.

“Dolayısıyla, bu modellerin hikaye anlatımı bağlamında nasıl kullanılacağını anlamamıza yardımcı olan birçok kişiye sahibiz” diye açıkladı. “Tüketiminizin çoğunu oluşturan içeriklerin ve medyanın üretileceği bir dünyaya gidiyoruz ve bu da size bu tür hikayeleri oluşturmanıza izin verecek farklı bir yazılım ve araç setine ihtiyaç duyuyor.”

Runway’nin büyümesi, sanatçıların generative yapay zekaya karşı direnişiyle çakışıyor. Örneğin, binlerce senarist, generative yapay zeka kullanımına sınırlamalar getirmek istedikleri için iki aydan fazla süredir grev yapıyor ve birçok film ve televizyon yapımını durdurdu.

Bunun ile birlikte VentureBeat, Adobe Stock yaratıcılarının şirketin generative yapay zeka modeli Firefly’dan memnun olmadığını bildirdi. VentureBeat ile görüşen bazı yaratıcılar, Adobe’nin stok görüntülerini açık bildirim veya onay olmadan Firefly için eğittiğini belirtti.

“Çok fazla dinleme yapıyoruz ve topluluğun bir parçasıyız” diyen Valenzuela, Mart ayındaki AI Film Festivali‘in profesyonel film yapımcıları ve hikaye anlatıcıları tarafından bu teknolojilerin nasıl kullanılacağına dair tartışmaları teşvik etmenin bir örneği olarak gösterdi.

“Bu algoritmaların zaten nasıl yaratıcı ortamlarda kullanıldığı konusunda bir yanılgı olduğunu düşünüyorum” dedi. “Her şeyi sistemlere yaptırıp hiçbir girişimizin olmadığı hakkında bir yanılgı var. Biz böyle görmüyoruz. Bu araçları insanların kabiliyetlerini artırmak için kullanılan araçlar olarak görüyoruz. Yaratıcılığı geliştiren araçlar. Yaratıcılığın yerini almak için değildir.”

Sanatçılar tarafından dile getirilen telif hakkı, adil kullanım ve çalışmanın yerini alma konularında yorum yaparken, Valenzuela generatif AI’nın tüm sonuçlarını anlamanın “çok erken” olduğunu söyledi. “Bu konuşmayı olumlu bir sonuca götürebilmek için gerçekten çaba sarf ediyoruz” dedi. “Dinlemenin hala en önemli yön olduğunu düşünüyorum. Değişime açık olmak, uyum sağlamak ve nasıl kullanılacağını anlamak, ürünümüzü düşünme şeklimizin itici faktörleridir. Diğer şirketler ve diğer şirketlerin bu alandaki düşünce şekli hakkında konuşamam, ancak bizim için kullanıcılarımıza olan bağlılığımız var.” sözlerini kullandı.

Güncel İçerikler