Çinli teknoloji şirketi Baidu, 145 milyon dolarlık yapay zeka odaklı girişim fonu kuruyor

Çinli arama motoru devi Baidu, yapay zeka uygulamaları tarafından üretilen içeriğe odaklanan startup'ları desteklemek için 1 milyar yuan (145 milyon dolar) ile bir girişim fonu kurmayı planladığını duyurdu. Şirketin ayrıca ERNIE geniş dil modelinden (LLM) uygulamalar geliştiren veya modeli mevcut ürünlerine entegre eden geliştiriciler için bir yarışma başlatacağı açıklandı.

Çinli arama motoru devi Baidu, yapay zeka uygulamaları tarafından üretilen içeriğe odaklanan startup’ları desteklemek için 1 milyar yuan (145 milyon dolar) ile bir girişim fonu kurmayı planladığını duyurdu. Şirketin ayrıca ERNIE geniş dil modelinden (LLM) uygulamalar geliştiren veya modeli mevcut ürünlerine entegre eden geliştiriciler için bir yarışma başlatacağı açıklandı.

ABD’de olduğu gibi Çin’de de önde gelen şirketler, üretken yapay zekanın giderek daha fazla çalkalandığı bir dünyaya hakim olmak için yarışıyor. Birkaç gün önce Baidu’nun kurucusu Robin Li, şirketin yakında Mart ayında ilk kez tanıttığı ChatGPT benzeri hizmeti Ernie Bot’u destekleyen geniş dilli bir modelin yeni bir sürümünü piyasaya süreceğini söyledi.

Arama motoru ve otonom sürüş devi, muadili ChatGPT’yi Mart ayında kullanıma sundu. Şimdi şirket, diğer yapay zeka girişimlerinde de pay sahibi olmak istiyor. Teknoloji devi, diğer yapay zeka girişimlerinde pay sahibi olmayı hedefliyor. Bu hafta Çin’de düzenlenen bir JPMorgan zirvesi sırasında, Baidu’nun kurucu ortağı ve CEO’su Robin Li, üretken yapay zeka şirketlerini desteklemek için 1 milyar yuan (145 milyon dolar) fon başlatacağını duyurdu.

Fon, bir projeye yaklaşık 1.4 milyon dolar yatırım yapacak. Fon, erken aşamadaki yapay zeka uygulamalarını hedefliyor. Çin’deki üretken yapay zeka girişimlerinin yaygın bir şekilde benimsenmediği ve yatırımların çoğunun tohum ve erken aşamalarda yoğunlaştığı göz önüne alındığında bu hedef şaşırtıcı görünmüyor.

Bir başka Çinli teknoloji devi olan Alibaba geçen ay kendi büyük dil modeli Tongyi Qianwen’in kullanıcı deneyimlerini iyileştirmek için işletmelerine entegre edileceğini söyledi. Ayrıca Tencent HunyuanAide adlı bir temel model üzerinde çalışıyor.

Güncel İçerikler