Sürdürülebilir havacılık yakıtları sunan Firefly, 5.6 milyon euro yatırım aldı

Uçaklar için sürdürülebilir yakıtlar ve biyoyakıtlar geliştiren Firefly, 5.6 milyon euro yatırım aldı. Yatırım, Budapeşte merkezli Wizz Air tarafından yapıld ve Wizz Air'in sürdürülebilir havacılık yakıtı araştırma ve geliştirmeye yaptığı ilk yatırımı oldu. 

Uçaklar için sürdürülebilir yakıtlar ve biyoyakıtlar geliştiren Firefly, 5.6 milyon euro yatırım aldı. Yatırım, Budapeşte merkezli Wizz Air tarafından yapıld ve Wizz Air’in sürdürülebilir havacılık yakıtı araştırma ve geliştirmeye yaptığı ilk yatırımı oldu.

Firefly’ın teknolojisi, 2003 yılında kurulan yenilenebilir yakıtların öncüsü Green Fuels’in laboratuvarlarında ortaya çıktı. Girişim, bir pazar fırsatına ve karşılanmamış ihtiyaca hitap eden, ham madde olarak arıtma çamurunu kullanan SAF’ye giden entegre bir teknoloji rotasını gösteriyor. Proje, yeterliliğe izin verecek miktarda yakıt üretebilen bir demonstrasyon tesisinin mühendislik tasarımını ve inşasını kapsıyor.

Firefly ile ortaklığın, Wizz Air’in Birleşik Krallık operasyonlarına 15 yıl boyunca 525.000 tona kadar SAF tedarik etmesi ve potansiyel olarak karbon emisyonlarını 1.5 milyon ton CO2-eşdeğeri kadar azaltması bekleniyor.

Girişim, büyük miktarlarda üretilen düşük değerli bir atık ürün olan kanalizasyon çamurunu SAF’a dönüştürme konusunda uzmanlığıyla öne çıkıyor. Birleşik Krallık’ta yılda 57 milyon tondan fazla arıtma çamuru üretiliyor ve bu da yaklaşık 250.000 ton SAF üretebiliyor.

Firefly Green Fuels CEO’su James Hygate:

“Wizz Air ile bir ortaklık kurduğumuz için çok heyecanlıyız. Bu yatırım, 1.5 milyon ton karbon emisyonu tasarrufu sağlayan bağlayıcı alım anlaşmasıyla, oyunun kurallarını değiştiren Firefly sürecimizin ticarileştirilmesini hızlandıracak.” 

Wizz Air’in yeni SAF teknolojisine yaptığı yatırım, bir filo yenileme planı ve en son teknoloji uçaklar, yüksek koltuk yoğunluğu ve yük faktörleri ile zaten verimli olan düşük maliyetli operasyonları içeren daha geniş sürdürülebilirlik stratejisinin bir parçası oluyor.

Güncel İçerikler