İngiliz Hükümeti, WhatsApp ve Signal’in uçtan uca şifreleme özelliğini kaldırmasını istiyor

İngiliz hükümeti, "Online Safety Bill" adlı yeni bir yasa tasarısını onayladı ve bu yeni tasarı, WhatsApp ve Signal gibi mesajlaşma uygulamalarının uçtan uca şifreleme özelliğinden kurtulmasını gerektirecek. Bu nedenle WhatsApp, Signal ve diğer mesajlaşma servisleri İngiltere hükümetine açık mektup yazdı.

İngiliz hükümeti, “Online Safety Bill” adlı yeni bir yasa tasarısını onayladı ve bu yeni tasarı, WhatsApp ve Signal gibi mesajlaşma uygulamalarının uçtan uca şifreleme özelliğinden kurtulmasını gerektirecek. Bu nedenle WhatsApp, Signal ve diğer mesajlaşma servisleri İngiltere hükümetine açık mektup yazdı.

Mektup, hükümetin yeni tasarısını yeniden gözden geçirmeye çağıran bir temyiz mektubu olarak lanse ediliyor. Söz konusu yasa tasarısı, düzenleyicilerin platformlardan kullanıcıları izlemesini istemesine izin veren yeni bir düzenleme olarak karşımıza çıkıyor. Birleşik Krallık’a göre bu tasarı, çocuk istismarı görüntülerinden kaçınmaya veya bunları belirlemeye yardımcı olacak. 

Bu yeni yasa tasarısı, hükümete mesajlaşma platformlarını içerik denetleme ilkelerini uygulamaya zorlama yetkisi veriyor. Bu politikalar, platformların istemci tarafı tarama yapmasına izin verecek. İstemci tarafı tarama gerçekleştirmek, platformların uçtan uca şifrelemeden kurtulması gerektiği anlamına geliyor.

Mektuptaki içeriğin bir kısmı şöyle:

“Dünya çapında işletmeler, bireyler ve hükümetler, çevrimiçi dolandırıcılık, dolandırıcılık ve veri hırsızlığından kaynaklanan sürekli tehditlerle karşı karşıya. Kötü niyetli aktörler ve düşman devletler, rutin olarak kritik altyapımızın güvenliğini zorluyor. Uçtan uca şifreleme, bu tehditlere karşı mümkün olan en güçlü savunmalardan biridir ve hayati kurumlar, temel operasyonları yürütmek için internet teknolojilerine her zamankinden daha fazla bağımlı hale geldikçe, riskler hiç bu kadar yüksek olmamıştı.

Şu anda taslağın hazırlandığı şekliyle, uçtan uca şifrelemeyi kırabiliyor. Kişisel mesajların rutin, genel ve gelişigüzel gözetimine kapı aralanıyor. Arkadaşların, aile üyelerinin, çalışanların, yöneticilerin, gazetecilerin, insan hakları aktivistlerinin ve hatta politikacıların mesajları kırılabiliyor. Bu, temelde herkesin güvenli bir şekilde iletişim kurma becerisini baltalayacak.

Tasarı, şifreleme için açık bir koruma sağlamıyor. Yazıldığı gibi uygulanırsa, uçtan uca şifreli iletişim hizmetlerinde özel mesajların proaktif olarak taranmasını zorlamak için OFCOM’u güçlendirebiliyor. Sonuç olarak uçtan uca şifrelemenin amacına potansiyel olarak zarar verebilir. Bu nedenle tüm kullanıcıların gizliliğinden ödün veriliyor. Kısacası, Tasarı her Birleşik Krallık vatandaşının mahremiyeti, emniyeti ve güvenliği için benzeri görülmemiş bir tehdit oluşturuyor.”

Bu açık mektup, çeşitli mesajlaşma platformlarının liderlerinin imzalarıyla geldi. Element CEO’su Matthew Hodgson tarafından imzalandı. Diğer katılımcılar arasında Oxen Privacy Tech Foundation ve Session yöneticisi Alex Linton, Signal başkanı Meredith Whittaker. Threema CEO’su Martin Blatter, Viber CEO’su Ofir Eyal, WhatsApp başkanı Will Cathcart ve Wire baş teknik sorumlusu Alan Duric yer alıyor.

Tüm bu platformlar hükümetin kararına kaşlarını çatmış görünüyor, ancak diğerleri yeni tasarıyı tamamen kabul etti. Örneğin Apple, bunun harika bir fikir olduğunu düşündü. Apple yaptığı açıklamada:

“Şirketler, kişisel verileri taramadan çocuklar korunabilir.” dedi. 

Tasarı, henüz son haline gelmedi. Yaz aylarına doğru şekillenmesi beklenirken platformların kolay kolay geri adım atmayacağı tahmin ediliyor.

Güncel İçerikler