Bir devrin sonu: Netflix, DVD kiralama hizmetine son veriyor

Popüler içerik akış platformu Netflix, şirket temellerine dayanan DVD kiralama hizmetini durdurmaya hazırlanıyor. 25 yıl sonra içerik devi, 29 Eylül 2023 tarihinde son DVD'sini yollayacak ve bu ikonik hizmeti sonlandıracak. 

Popüler içerik akış platformu Netflix, şirket temellerine dayanan DVD kiralama hizmetini durdurmaya hazırlanıyor. 25 yıl sonra içerik devi, 29 Eylül 2023 tarihinde son DVD’sini yollayacak ve bu ikonik hizmeti sonlandıracak.

Netflix ilk diskini (Beetlejuice) 1998’de piyasaya sürdü. O zamandan beri 40 milyondan fazla müşteriye imza zarflarında (neredeyse tamamı 2019’dan önce) 5.2 milyardan fazla film gönderdi. Şirket, 2007’de isteğe bağlı video akışı yapmaya başladı ve bu iş o kadar hızlı büyüdü ki, 2009’da Netflix’in en popüler ürünü haline geldi. Bu noktada şirket, orijinal akışlı şovlar üretmeye başladı. 

Netflix eş CEO’su Ted Sarandos, şirketin blogunda yaptığı bir açıklamada, postayla sipariş edilen DVD’lerden elde ettiği azalan gelire işaret ederek şunları söyledi:

“Kuyruğa bir DVD ekleyen veya kırmızı bir zarf için posta kutusunun başında bekleyen herkese teşekkür ederim. Yüksek seviyelere çıkmak istiyoruz ve son disklerimizi 29 Eylül 2023’te göndereceğiz.” 

Postayla DVD birimini rafa kaldırma kararı, tasarruflar nispeten küçük olsa bile Netflix’in maliyetleri düşürmesine yardımcı olabilir. VideoScan/MediaPlayNews verilerine göre disk pazarı, yıllardır keskin ve istikrarlı bir düşüş yaşıyor. 2021’den 2022’ye yalnızca satışlar kendi başına yüzde 19 düştü.

Yine de evden film izleyen hayranlar için üzücü bir an oluşuyor. Netflix, film kiralama işini tamamen yeniden yazarak pazarda önemli bir rol oynadı. Netflix insanların evde kalmasına yardımcı oldu. Gişe rekorları kıran ve diğer rakipler yıllar sonra pazara girdiler ancak ilgi çekmek için mücadele ettiler. Teknolojinin gelişmesi ve artık neredeyse DVD satışlarının olmaması, sonun başlangıcı oldu.

Güncel İçerikler