Yenilenerek satışa sunulan ürünlere akıllı saat, oyun konsolu, bilgisayar ve modem eklendi

Resmi Gazete, ikinci el ürünlerin yenilenerek tüketiciler tarafından uygun fiyatla kullanılmasının kapsamını genişletiyor. Yenilenen ürünler kategorisine akıllı saat, oyun konsolu, bilgisayar ve modemin eklendiği açıklandı.

Resmi Gazete, ikinci el ürünlerin yenilenerek tüketiciler tarafından uygun fiyatla kullanılmasının kapsamını genişletiyor. Yenilenen ürünler kategorisine akıllı saat, oyun konsolu, bilgisayar ve modemin eklendiği açıklandı.

Enflasyon ve kurdaki artıştan kaynaklı olarak tüketicilerin alım gücünde hissedilir derecede düşüş yaşandı. Sıfır ürün almakta zorlanan tüketiciler, çareyi ikinci el ve yenilenmiş cihazlarda arıyor.

Bugüne dek sadece akıllı telefon ve tabletlerin yenilenerek satışına izin veriliyordu. Kapsamın genişlemesiyle beraber artık yetkili yerler, gereken bakımları yaparak birçok yenilenmiş ürün satabilecek.

Yenilenmiş ürünler, hem yazılım hem de donanım açısından gerekli incelemeler ve testler yapılarak kullanıcılarla buluşturuluyor. Bu incelemeler esnasında düşük performans veren parçalar değiştiriliyor ve cihazlar adeta ilk günkü gibi oluyor.

Konuyla alakalı Resmi Gazete‘de yapılan açıklamanın önemli şu şekilde:

MADDE 1- 22/8/2020 tarihli ve 31221 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yenilenmiş Ürünlerin Satışı Hakkında Yönetmeliğin 3 üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan “57 nci” ibaresi “57/A, 58 inci” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 2- Aynı Yönetmeliğin 5 inci maddesine aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.

“(10) Pil kapasitesi %85’in altında olan kullanılmış cep telefonlarının yenilenmiş ürün olarak satışa sunulabilmesi için pillerinin değiştirilmesi zorunludur.

(11) Yenileme merkezleri, ilgili standarda göre alınmış hizmet yeri yeterlilik belgesine sahip olması şartı ile ayrıca yenileme yetki belgesi almasına gerek olmaksızın Ek-1’de yer alan tüm ürünler için yenileme yapabilir.

(12) Yenileme merkezlerinin 13/6/2014 tarihli ve 29029 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Satış Sonrası Hizmetler Yönetmeliği uyarınca yetkili servis istasyonu sıfatıyla faaliyet göstermelerine ilişkin olarak;

a) Yenileme merkezleri, Ek-1’de yer alan ürünlerin üreticisi veya ithalatçısı ile yetkili servis sözleşmesi yapabilir.

b) Ek-1’de yer alan ürünlerin üreticisi veya ithalatçısı olan ticari işletmelerin yenileme merkezleri, bu ürünler için kurulması zorunlu olan yetkili servis istasyonlarından biri olarak faaliyet gösterebilir.

(13) Yenilenmiş olan bir ürün birden çok yenilemeye tabi tutulabilir.”

MADDE 6- Aynı Yönetmeliğe aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

“Geçiş hükmü

GEÇİCİ MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin yayımı tarihi itibarıyla yenileme yetki belgesine sahip ticari işletmelerden ödenmiş sermaye tutarı otuz milyon Türk Lirasından az olanlar, 1/1/2024 tarihine kadar ödenmiş sermaye tutarını otuz milyon Türk Lirasına tamamlar.”

MADDE 7- Aynı Yönetmeliğin Ek-1’inde yer alan listeye aşağıdaki satırlar eklenmiştir.

3 Akıllı Saatler
4 Bilgisayarlar (Dizüstü, Masaüstü)
5 Oyun Konsolları
6 Modemler

Daha fazla ürünün yenilenerek satışa sunulması, cihazların yüksek performanslı ve daha uygun fiyatlı olarak karşımıza çıkmasına yardımcı olacak. Resmi Gazete tarafından yapılan açıklamanın tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Güncel İçerikler