Apple, videoları sıkıştırmak için yapay zeka kullanan WaveOne’ı satın aldı

Apple, videoyu sıkıştırmak için yapay zeka algoritmaları geliştiren Mountain View tabanlı girişim WaveOne'ı sessiz bir biçimde satın aldı.

Apple, videoyu sıkıştırmak için yapay zeka algoritmaları geliştiren Mountain View tabanlı girişim WaveOne‘ı sessiz bir biçimde satın aldı. Anlaşma, Apple tarafından doğrulanmasa da  WaveOne’ın web sitesi Ocak ayı civarında kapatıldı ve WaveOne’ın kurucu ortaklarından biri de dahil olmak üzere girişimin birkaç eski üyesi, artık Apple’ın çeşitli makine öğrenimi gruplarında çalışıyor.

Lubomir Bourdev ve Oren Rippel tarafından 2016 yılında kurulan girişim, onlarca yıllık video kodek paradigmasını alıp onları yapay zeka destekli hale getirmek için yola çıktı. Girişime katılmadan önce Bourdev, Meta’nın yapay zeka araştırma bölümünün kurucu üyesiydi ve hem o hem de Rippel, Meta’nın Facebook’ta içerik denetleme, görsel arama ve besleme sıralamasından sorumlu bilgisayar görme ekibinde çalıştı.

Videonun sıkıştırılması ve sıkıştırılmasının açılması için standart algoritmalar söz konusu olduğunda, sıkıştırma, içerik sağlayıcı tarafında (örn. YouTube sunucuları) gerçekleşirken, son kullanıcıların makineleri sıkıştırmayı açma işlemini gerçekleştiriyor. Bu etkili bir yaklaşım olsa da yeni kodlayıcılar, sıkıştırmayı veya sıkıştırmayı açmayı hızlandırmak için özel olarak oluşturulmuş yeni donanımlar gerektiriyor. Bu donanımlar da iyileştirmelerin yayılmasını yavaşlatıyor.

WaveOne’ın ana yeniliği, birçok telefonda ve giderek artan sayıda PC’de bulunan yapay zeka hızlandırıcılarda çalışabilen “içeriğe duyarlı” bir video sıkıştırma ve sıkıştırmayı açma algoritması sunması oluyor. Yapay zeka destekli sahne ve nesne algılamadan yararlanan girişimin teknolojisi, esasen bir video karesini anlayabiliyor. Örneğin, bant genişliğinden tasarruf etmek için bir sahnedeki diğer öğeler pahasına yüzlere öncelik vermesine olanak tanıyor. 

WaveOne ayrıca video sıkıştırma teknolojisinin bağlantıdaki ani kesintilere karşı dayanıklı olduğunu iddia etti. Yani sahip olduğu bitlere göre “en iyi tahmin”i yapabiliyor. Bu nedenle bant genişliği aniden kısıtlandığında video donmuyor ve süre boyunca daha az ayrıntı gösteriyor..

Girişim, donanımdan bağımsız olan yaklaşımının, daha karmaşık sahnelerde daha iyi kazanımlarla video dosyalarının boyutunu yarıya kadar azaltabileceğini iddia etti. Apple’ın bu yatırımla beraber ilk olarak Apple TV+’da daha fazla kare hızı sunabileceği ve diğer uygulamalar için de özel iyileştirmeler yapabileceği tahmin ediliyor. 

Güncel İçerikler