Microsoft, yapay zekayla ilgilenen etik ekibini işten çıkardı

Microsoft, etik, sorumlu ve sürdürülebilir sonuçlara yol açan yapay zeka inovasyonuna rehberlik etmeye adanmış tüm bir ekibi işten çıkardı.

Microsoft, etik, sorumlu ve sürdürülebilir sonuçlara yol açan yapay zeka inovasyonuna rehberlik etmeye adanmış tüm bir ekibi işten çıkardı. Ekiple yolların ayrılması, Microsoft‘un ChatGPT ve DALL-E 2 gibi sanat ve metin üreten yapay zeka sistemlerinin arkasındaki girişim olan OpenAI ile ortaklığına milyarlarca dolar daha yatırım yapması ve Bing arama motorunu ve Edge web tarayıcısını güçlendirecek şekilde yenilemesinin hemen ardından gerçekleşti.

Bu hareket, Microsoft’u yapay zeka ilkelerinin ürün tasarımına yakından bağlı olmasını sağlamak için özel bir ekipten mahrum bırakıyor. Microsoft, şirketin yapay zeka girişimlerini yönetmek için kurallar ve ilkeler oluşturan Office of Responsible AI (ORA) birimini kapatmıyor. Şirket, son işten çıkarmalara rağmen sorumluluk çalışmalarına yaptığı genel yatırımın arttığını söylüyor.

Microsoft’un etik ve toplum departmanı gibi ekipler, potansiyel toplumsal sonuçlara veya yasal sonuçlara işaret ederek genellikle büyük teknoloji kuruluşlarının dizginlerini ellerine alıyorlar. Microsoft, Google’ın arama motorundan pazar payını almaya kararlı hale geldiğinden artık ne olursa olsun “Hayır” kelimesini duymak istemiyordu. Şirket, Google’dan alabileceği her %1’lik pazar payının yıllık 2 milyar dolar gelir getireceğini belirtiyor.

Konuyla ilgili şirketten yapılan açıklamada, “Microsoft, yapay zeka ürünlerini ve deneyimlerini güvenli ve sorumlu bir şekilde geliştirmeye kendini adamıştır ve bunu, buna öncelik veren insanlara, süreçlere ve ortaklıklara yatırım yapar. Geçtiğimiz altı yılda, ürün ekiplerimizde ve Office of Responsible AI’da, yapay zeka ilkelerimizi uygulamaya koymamızdan sorumlu olan insan sayısını artırdık. Etik ve toplum ekibinin, devam eden sorumlu yapay zeka yolculuğumuzda bize yardımcı olmak için yaptığı çığır açan çalışmayı takdir ediyoruz.” sözlerine yer verildi. 

Hayatımıza ilmek ilmek işleyen yapay zekanın gelişim sürecinde etik değerler ve sorumluluk süreci açısından tüm şirketlerin insanlığı önde tutan kuralları her zaman uygulaması gerekiyor. Bu kuralların uygulanmadığı zamanlarda yine sonuçta insanlığın olumsuz etkileneceği ve tahmin edilenden de büyük sorunlarla baş başa kalınacağı düşünülüyor.

Güncel İçerikler