Hamdi Ulukaya Girişimi, Afet Yönetimi odağında sürdürülebilir çözümler için girişimcilerle buluştu

Kahramanmaraş merkezli depremin ardından ABD’de yürüttüğü bağış çalışmaları ile dikkat çeken Hamdi Ulukaya tarafından 2017 yılında kurulan Hamdi Ulukaya Girişimi (HUG), şimdi de deprem felaketi sonrası afet yönetimine yönelik olarak insanların hayatını kolaylaştıracak yenilikçi ve sürdürülebilir çözümler içeren projeler geliştirmek üzere girişimcilik ekosistemini bir araya getirdi.

Kahramanmaraş merkezli depremin ardından ABD’de yürüttüğü bağış çalışmaları ile dikkat çeken Hamdi Ulukaya tarafından 2017 yılında kurulan Hamdi Ulukaya Girişimi (HUG), şimdi de deprem felaketi sonrası afet yönetimine yönelik olarak insanların hayatını kolaylaştıracak yenilikçi ve sürdürülebilir çözümler içeren projeler geliştirmek üzere girişimcilik ekosistemini bir araya getirdi.

18 ve 19 Mart tarihlerinde iki farklı program ile girişimcilik ekosistemini buluşturan Hamdi Ulukaya Girişimi, programın ilk gününde HUG bünyesinde 2017’den bu yana iş birliği içinde bulunduğu startup’lar ile bir araya gelirken, Hamdi Ulukaya da canlı video bağlantısı ile katılımcılara seslendi.

Konuşmasında Türkiye’nin karşılaştığı büyük deprem felaketi sonrası hep birlikte büyük bir acı yaşandığını belirten Hamdi Ulukaya, deprem bölgesinde ailesi, akrabası, yakını bulunan tüm katılımcılara geçmiş olsun dileklerini iletirken, kayıplar yaşayanlara da sabır diledi.

Konuşmasında özel sektörün dönüştürücü gücüne inandığını belirten ve bu doğrultuda işletmelerin toplumu daha iyiye dönüştürme gücüne sahip olduğu vizyonuyla 2017 yılında Hamdi Ulukaya Girişimi’ni başlattığını belirten Ulukaya, yaşanan deprem felaketi sonrasında böyle dönemlerde iş dünyasına düşen en temel görevin kalıcı çözümlere katkı sunmak olduğunu vurguladı.

Sadece afetlerden etkilenenlere maddi yardımdan söz etmediğini ifade eden Ulukaya, girişimcilik dünyasının sorunlara çok hızlı çözüm üretebildiği gibi yeni sorunlarla da başa çıkabilme kabiliyetinin çok kuvvetli olduğunu belirtti. Girişimciliğin afet bölgesinde sürdürülebilir bir kalkınma planı hazırlamak için de mutlak gerekli bir alan olduğunu vurgulayan Ulukaya, “Bir şirketin ya da iş dünyasının sorumluluğu sadece ürün ve hizmet satarak para kazanmak değildir. Sadece ekonominin ya da kendi performansının iyi olduğu zamanda değil, her anlamda zorlukların yaşandığı dönemlerde sosyal fayda üretmeye devam ediyorsan bu, şirketin genlerine işlemiş demektir. Hamdi Ulukaya Girişimi olarak bizi diğer programlardan ayıran en önemli özelliklerimizden birinin bu olduğunu düşünüyorum: Geri verme ve Anti-CEO kültürü. Bu nedenle hep birlikte Türkiye’de de girişimciliğin tanımına ayrı değer katacağız ve bu topraklara, insanlarımıza en kalıcı çözümler için birlikte çalışacağız.” dedi.

Girişimciler, Afet Yönetimi Projeleri için bir araya geldi

Programın ilk gününde ayrıca Hamdi Ulukaya Girişimi bünyesinde 2017’den bu yana iş birliği içinde bulunduğu startup’lar ile Geleceğin İnovasyon Trendleri, Kamusal Destek Mekanizmaları, Afet Teknolojileri ve Pandemi Sonrası Startup Ekosistemi ve Kriz dönemlerinde startup yönetmek konuları tartışıldı.

Programın ikinci günü ise Afet Çalıştayı, Türkiye’de girişimcilik ve yetkinlik gelişimi konularında aktif olarak çalışmalar yürüten Prof. Dr. Erhan Erkut’un moderasyonunda gerçekleşti. Afet yönetimi için girişimcilik odağında yapılabilecekleri aktaran Prof. Dr. Erkut, Kahramanmaraş merkezli depremden alınan öğretileri ve bu öğretiler doğrultusunda bir afetin tüm aşamalarında neler yapılabileceğini katılımcılar ile paylaştı. Tüm Türkiye’den startup kurucu ve yöneticilerinin bir araya geldiği buluşmada, Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenen bölgede çalışmalar yürüten katılımcılar ayrıca afet bölgesinde karşılaştıkları sorunları ve çözüm için proje önerilerini aktardılar.

Afet Çalıştayı’nda ise yalnız afet bölgesi için değil, tüm dünyada yaşanabilecek afetler için oluşturulan proje önerilerinin ardından tüm katılımcılar projeleri oyladılar ve takımlar halinde projeleri geliştirmek üzere çalıştılar.

Amerika’da sağlıklı ve erişilebilir gıda markası Chobani ile sosyal sorumluluk bilinciyle de öne çıkan ve Kahramanmaraş merkezli depremin hemen ardından ABD’de iş dünyasını harekete geçirerek depremden etkilenenler için bağış kampanyası düzenleyen Hamdi Ulukaya, Hamdi Ulukaya Girişimi ile gençlere dünyanın kapılarını açarken aynı zamanda girişimcilik dünyasında sosyal fayda ve anti-CEO kültürü gibi kavramları da geliştirmeyi amaçlıyor. Türkiye’de kurulan startup’ları üst seviyeye çıkarmayı hedefleyen Hamdi Ulukaya Girişimi, Hamdi Ulukaya’nın Anadolu’nun dört bir yanından dünya markası çıkarma misyonu doğrultusunda şekillendi.

Hamdi Ulukaya Girişimi’ne bugüne kadar toplam 99.692 başvuru yapılırken, Türkiye ve Amerika’da girişimcilik desteği verilen toplam 282 girişimcinin yüzde 70’i dünyaya açıldı ve HUG desteği alan startup’lar ortalama %400 büyüdü. Programa katılan şirketlerin %70’i ihracat yapmaya başlarken %26’sı ABD’de şirket kurdu. Hamdi Ulukaya Girişimi, yabancı dil, eğitim düzeyi gibi kriterlerden bağımsız olarak herkese eşit hayal kurma hakkı tanıyor ve katılımcıların en az yarısının kadınlardan oluşmasına önem veriyor. Hamdi Ulukaya, bu projesiyle girişimciliği tüm Anadolu’ya yaymayı ve sosyal problemlere duyarlı girişimci liderler yetiştirmeyi amaçlıyor.

Güncel İçerikler