Yapay zeka destekli ilaç teknolojisi girişimi Iktos, 15.5 milyon euro yatırım aldı

Yeni ilaçları hastalarla buluşturmak için yapay zeka yardımıyla keşif yapan Iktos, düzenlenen Seri A turda 15.5 milyon euro yatırım aldı.

Yeni ilaçları hastalarla buluşturmak için yapay zeka yardımıyla keşif yapan Iktos, düzenlenen Seri A turda 15.5 milyon euro yatırım aldı. M Ventures ve Debiopharm Innovation Fund tarafından ortaklaşa yönetilen tura Omnes Capital katıldı.

2016 yılında Quentin Perron, Nicolas Do Huu ve Yann Gaston-Mathé tarafından kurulan girişimin yapay zeka çözümleri, ilaç bulma sürecini önemli ölçüde hızlandırırken, ilaç adaylarının klinik geliştirmeye ilerlemede başarılı olma olasılığını artırabiliyor.

Iktos yaptığı açıklamada, ilaç geliştirmenin ilk aşamalarının – terapötik hedef keşfinden ilk klinik girişe kadar – şu anda ortalama beş yıl sürdüğünü ve ilaç adayı başına yaklaşık 100 milyon dolara mal olduğunu belirtiyor.

Iktos’un çözümleri, kullanıcıların tüm küçük molekül keşif projesi başarı kriterlerini karşılamak için önceden var olan verilerden simülasyonda optimize edilmiş moleküller oluşturmasını sağlayan üretken derin öğrenme modellerine dayanıyor.

Iktos’un platformunun kullanımı, yukarı yönlü farmasötik Ar-Ge’de önemli verimlilik kazanımları sağlıyor. Girişim, teknolojisini Chiesi Group, Galapagos, Janssen, Merck, Teijin, Ono Pharmaceuticals, Pfizer, Servier ve UCB gibi ilaç ve biyoteknoloji şirketleriyle 50’den fazla iş birliğiyle onayladı.

Iktos’un Başkanı ve kurucu ortağı Yann Gaston-Mathé, “Yeni ilaç maddesi arayışı, neredeyse sonsuz sayıda potansiyel molekülden oluşan bir kimyasal evreni keşfetmeye yönelik hala zahmetli ve belirsiz bir arayış. Yapay zekanın erken ilaç keşfi ve tasarımı için uygulanması, bu tür kimyasal evreni keşfeden araştırmacılar için radikal bir değişiklik olasılığı sunuyor.” dedi. 

Yeni yatırım, girişimin yapay zeka ve ilaç keşif yeteneklerini daha da geliştirmesinin yanı sıra mevcut SaaS yazılım teklifini genişletmesine yardımcı olacak.

Güncel İçerikler