Xiaomi, öğrenci hareketlerinden yalanları tespit edecek

Çinli teknoloji devi Xiaomi, öğrencilerin hal ve hareketlerinden yalanlarını tespit edebilecek yeni bir cihaz geliştiriyor.

Çinli teknoloji devi Xiaomi, öğrencilerin hal ve hareketlerinden yalanlarını tespit edebilecek yeni bir cihaz geliştiriyor. Xiaomi’nin yeni patenti, birinin doğruyu söylemediğini tespit etmek için gözbebeği hareketlerini kullanan daha verimli bir yalan makinesi geliştirmeyi planlıyor.

Ortaya çıkan bilgiler doğrultusunda Xiaomi’ye “yalan makinesi yöntemi, cihazı, mobil terminali ve depolama ortamı” için şirkete teknoloji veya yönteme ilişkin fikri mülkiyet hakları sunan bir patent verildi. Patentin özeti, bir mobil terminalde kullanılmak üzere tasarlanmış yöntemi açıklıyor. Sistem, yüz görüntülerini yakalamak ve yalan algılama işlemi sırasında gözbebeği hareketini izlemek için kullanılacak bir telefoto pan-tilt kamera içeriyor.

Yöntem, test edilen kişinin yüzüne odaklanmak için telefoto pan-tilt kameranın çekim açısının ayarlanması üzerine kuruluyor. Kamera, kişinin yüzünün bir görüntüsünü yakalayıp göz bebeklerinin hareketini izliyor. Cihaz daha sonra gözbebeği hareket yörüngesini analiz ederek yalan söylediğini gösteren belirli bir koşulu karşılayıp karşılamadığını belirliyor. Patent, cihazın bir mobil terminale (akıllı telefon gibi) nasıl entegre edilebileceğini ve kullanıcının cihazla olan deneyimini iyileştirebilecek basit ve etkili bir yalan algılama işlevini etkinleştirebileceğini açıklıyor.

Göz hareketleri ve gözbebeklerinin genişlemesi, birinin yalan söyleyip söylemediğini tespit etmek için etkili bir şekilde kullanılabiliyor. Yapılan araştırmalara göre bir kişi yalan söylediğinde, göz bebekleri başlangıçtaki göz bebeği çapının %4 ile %8’i kadar genişleyecek ve kişi soru sorulmadan önce gözlerini ilk göz kırpma hızından 8 kat daha fazla kırpacaktır. Bu fizyolojik tepkiler, yalan söylemenin potansiyel göstergeleri arasında sayılıyor.

Xiaomi’nin geliştirdiği bu sistem hakkında detaylı bir bilgi bulunmuyor. Bu sistemin hayata geçirilip geçirilmeyeceği hakkında da açıklama yapılmadı.

Güncel İçerikler