Kara para aklama ve dolandırıcılığı analiz eden Hawk AI, 17 milyon dolar yatırım aldı

Finansal kurumların dolandırıcılık ve kara para gibi olumsuz konulara karşı önlem almalarını sağlayan Hawk AI, 17 milyon dolar yatırım aldı.

Finansal kurumlar için kara para aklamayı ve yüzeysel dolandırıcılığı önlemek için özel sistem geliştiren Hawk AI, düzenlenen Seri B turda 17 milyon dolar yatırım aldı. Sands Capital tarafından yönetilen tura Picus Capital, DN Capital, Coalition ve BlackFin Capital Partners katıldı. 

Her yıl 2 trilyon dolara varan haksız kazançların aklandığı tahmin ediliyor. Bu para, global GSYİH’nın %5‘ine denk geliyor. Yasadışı kazançların yalnızca %1‘i geri alınabiliyor. Bu sorunu çözmek isteyen Hawk AI, yeni çözümler geliştiriyor. 

2018’de Münih’te kurulan girişim, yapay zeka destekli karar alma motorunda “en yüksek düzeyde açıklanabilirlik” vaat ediyor. Platform, bulut tabanlı, modüler kara para aklama gözetim sistemi aracılığıyla bankaların ve ödeme şirketlerinin uyumluluk risklerini yönetme yöntemlerini iyileştirmeye hizmet ediyor.

Hawk AI, müşterilerinin statik verilerileriyle dinamik verilerini karşılaştırarak işlemler yapıyor. Müşterileri arasında Avrupa harcama yönetimi platformu Moss, ABD’li ödeme işleme şirketi North American Bancard ve Brezilya’nın Banco do Brasil Americas‘ı bulunuyor.

Girişimin patent bekleyen teknolojisi, kullanıcılara doğal insan dilini kullanarak her bir risk faktörü için bir puan veriyor. Kullanıcılara normal davranışın “beklenen aralığının” ne olduğunu da gösteriyor. Platform, bir vakanın şüpheli faaliyet olarak nitelendirilip nitelendirilmediğinin değerlendirilmesi açısından bu bağlamın gerekli olduğunu söylüyor.

Hawk AI kurucu ortağı ve CEO’su Tobias Schweiger, “Finansal kurumların ve düzenleyicilerin yapay zeka odaklı kararları anlaması ve bunlara güvenmesi gerekiyor. Böyle bir yapay zekanın tam açıklanabilirliği, güven ve kabul oluşturmanın anahtarı oluyor.” dedi.

Girişim, yatırım sonrasında ürün geliştirme ve global genişleme planlarını hızlandıracağını açıkladı.

Güncel İçerikler