BMW, i Vision Dee konsept aracını duyurdu [CES 2023]

BMW, CES 2023 etkinliğinde yeni i Vision Dee konsept aracının tanıtımını gerçekleştirdi.

BMW, i Vision konsept araç programının bir parçası olarak üzerinde çalıştığı fütürist teknolojiye sahip i Vision Dee modelini CES 2023 fuarında tanıttı. Beyaz renkle karşımıza çıkan araç, lansman sırasında renk değiştirerek dikkatleri üzerine çekti.

Otomobilin dış katmanında 32 farklı renk geçişinin olduğu belirtildi. Renk değişimleri için E-Ink teknolojisi kullanılıyor. Dee, bir konsept otomobil olsa da, şirketin dinamik bir sedan ve sportif bir aktivite aracıyla başlayarak 2025’te piyasaya süreceğini söylediği BMW‘nin yeni nesil platformu Neue Klasse’nin simgesi oluyor.

Etkinlik sırasında BMW, Dee’nin “Dijital bir ruha, yalnızca sesle değil yüz ifadeleriyle de bir kişiliğe” sahip olduğunu söyledi. BMW CEO’su Oliver Zipse, Dee’yi “insan-makine etkileşiminin bir sonraki seviyesi, Neue Klasse’mize ilham vereceği için bilim kurgu olarak basitçe göz ardı edilemeyecek bir kavram” olarak nitelendirdi.

“Yazılım tanımlı araç” yaygınlaşmaya başladığından beri otomobil üreticileri, sürücüler ve yolcular için daha kişiselleştirilmiş bir deneyim yaratmak amacıyla bu yazılımı kullanmanın yeni yollarını arıyor. BMW de bu yoldan giderek insan ve araba arasında sadece duygusal bir bağ olduğunu değil, aynı zamanda kendi duyguları olan bir otomobil olduğunu öne sürerek bunu bir adım öteye taşıyor.

Araç ayrıca, yaklaştıkça sürücülerini “grafik öğeleri, ışık ve ses efektlerini birleştiren kişiselleştirilmiş bir karşılama senaryosu” ile karşılayacak. Sözlü komutlar aracılığıyla doğrudan araçla iletişim kurmaya yardımcı oluyor.

Dee’nin görsel olarak neşe, şaşkınlık ve onay verme yeteneğine sahip olacağı iddia ediliyor. Tam zıttı duygular yani kızgınlık, üzgünlük ve onay vermeme durumunda ise nasıl tepkiler vereceği henüz bilinmiyor.

Güncel İçerikler