Formula 1, sürdürülebilirlik odaklı çalışmalarını açıkladı

Günümüzün popüler yarış sporlarından olan Formula 1, sürdürülebililirlik ve karbon salınımı odaklı çalışmaları hakkında açıklama yaptı.

Formula 1, 2019 yılında başlattığı Sürdürülebilirlik Stratejisi hakkında geleceğe yönelik yeni çalışmalarını açıkladı. Bu çalışmalarla beraber Net Zero 2030 hedeflerine emin adımlarla gidildiği belirtildi.

Gerek ülkemiz gerekse dünya genelinde oldukça ses getiren Formula 1, 2022 sezonunun hem takımlar hem de sürücüler klasmanında Red Bull‘a gitmesiyle beraber geçtiğimiz haftalarda son buldu. Çoğu alanda olduğu gibi F1’de de karbon salınımını azaltacak ve gelecekte neredeyse sıfıra indirecek çalışmalar önemle yürütülüyor.

2019’da F1, üç basamağa dayalı bir Sürdürülebilirlik Stratejisi başlattı. Bu aşamalar: %100 sürdürülebilir yakıtlar sağlamak da dahil olmak üzere 2030’a kadar Net Zero Carbon yani Net Sıfır Karbon elde etmek; yarışların düzenlendiği her ülkede olumlu değişim yaparak bir miras bırakmak; engelleri kaldırarak, yetenekleri besleyerek ve değişime ilham vererek daha çeşitli ve kapsayıcı bir spor oluşturmak için çalışmalar yapıyor. 

Son dört yılda, F1’in gelecekteki büyümesinin ve değerlerinin merkezinde yenilikçilik, kapsayıcılık ve sürdürülebilirlik ile bu hedeflere ulaşmak için çok büyük miktarda çalışma yapıldı.

Formula 1 Başkanı ve CEO’su Stefano Domenicali, “Formula 1’i daha sürdürülebilir hale getirmeye ve bu inanılmaz sporda çeşitliliği ve fırsatları artırmaya kararlıyız. Bu çok önemli hedeflere odaklanmaya devam ediyoruz ve 2022’de güçlü ilerleme kaydetmeye devam ettik. 2030 yılına kadar Net Sıfır Karbon olma yolculuğumuzda önemli girişimlerde bulunduk.” dedi. 

F1, Net Sıfır taahhüdü yaptığından beri uzaktan yayın operasyonları başlatarak, yük konteynerlerini daha verimli uçakların kullanılmasına izin verecek şekilde yeniden tasarladı. F1 ofislerinde %100 yenilenebilir enerjiye geçiş yapıp F1 takvimini bölgeselleştirmeye çalışarak karbon ayak izini azaltmak için harekete geçti.

Ayrıca 2026 yılı itibariyle odak noktası sürdürülebilirlik olan yepyeni motorlara geçileceği ve bu konuda spora ilgi duyan yeni yatırımcıların bulunduğu da biliniyor. Sizlerle paylaştığımız gibi Alman otomotiv devi Audi, Alfa Romeo takımını satın alarak 2024 yılında faaliyetlerine başlayacak ve 2026 yılında bu odak noktasına uygun olarak geliştirdiği yeni motorunu kullanacak.

Sürdürülebilirlik hayatımızın her alanında vazgeçilmez bir unsur haline geliyor. Daha iyi bir gelecek için yarış sporlarında da bu gibi değişimlerin yapılması, karbon salınımının ne kadar önemli bir konu olduğunu bizlere gösteriyor.

Güncel İçerikler