Karbon fiber malzemelerin geri dönüşümünü amaçlayan Fairmat, 35 milyon dolar yatırım aldı

Karbon fiber ve diğer ısıya ve kimyasallara dayanıklı malzemelerin geri dönüşümünü sağlayan Fairmat, Seri A turda 35 milyon dolar yatırım aldı.

Karbon fiber gibi ısıya ve kimyasallara dayanıklı malzemeleri geri dönüştürmek için çalışmalar yapan Fairmat, Seri A turda 35 milyon dolar yatırım aldı. Temasek ve CNP tarafından ortaklaşa yönetilen tura Pictet Group, Singular, The Friedkin Group International ve Danone CEO’su Antoine de Saint-Affrique katıldı.

Benjamin Saada tarafından kurulan Fairmat, karbon fiber bazlı kompozitlerin geri dönüşümü için yeni çözümler sağlamak üzere çalışmalar yapıyor. Derin teknoloji girişimi, ömrünü tamamlayan karbon fiber malzemeleri toplayarak üzerinde çalışmalar yapıyor. Çalışmalar sonucunda bu malzemeler, gündelik hayatımızda faydalı olabilecek malzemelere dönüştürülüyor.

Fairmat tarafından yeniden hayat bulan malzemeler, kullandığımız birçok ürünün içerisinde yer alabiliyor. OLuşturulan yeni malzemeye Fairmat Quest olarak adlandırılıyor. Yeni kompozitlerden 10 kat daha ucuz ve alüminyumdan iki kat daha hafif olabiliyor. Bu sayede dikkatleri kolayca üzerine çekebiliyor.

Girişim, Hexcel, Tarmac Aerosave, Siemens Gamesa, Dassault Aviation ve MerConcept dahil olmak üzere 15 sanayi şirketi ile karbon atıklarını toplamak için anlaşma yaptı. Bu 15 şirket Avrupa’daki karbon fiber kompozit atığın %35‘inden fazlasını temsil ettiği için anlaşmanın ne kadar büyük çapta olduğu kolayca fark edilebiliyor. Materyal işlendikten sonra spor ve eğlence, mobilya veya elektronik eşya pazarlarına yeniden satılacak hale gelebiliyor.

Girişimin kurucusu Benjamin Saada, “Enerji alanında da gelişmek istiyoruz. Geri dönüştürülmüş malzememiz, metal-plastik düzeneklerin veya alüminyum parçaların yerini alabilecek düzeyde oluyor. Kullanım alanı oldukça geniş olduğu için birçok alanda alternatif olarak tercih edilebiliyor.” dedi.

Yatırım turu sonrasında girişim, atıkları otomatik olarak ayıkladığı tesisini kademeli olarak geliştirmeyi planlıyor. 100 robot yılda 3.500 metrik tona kadar hurdayı işleyecek. Ayrıca Fairmat, 100 robot ile yılda 3.500 metrik tona kadar hurdayı işlemeyi planlıyor. Derin teknoloji odaklı girişimin 2023 yılında ABD pazarına açılması bekleniyor. Şu anda 80 kişinin çalıştığı Fairmat’te 2025 yılına kadar çalışan sayısının 400’e çıkarılması bekleniyor.

Güncel İçerikler