Çelik yapılardaki sorunları tespit etmeyi sağlayan Villari, 350 bin Euro yatırım aldı

Çelik yapıların sağlıklı bir şekilde hizmet vermesi için sensörlerle durum kontrolü yapan Villari, 350 bin euro yatırım aldı.

Hollanda merkezli Villari, çelik yapılarda yaşanan sorunların tespitini teknolojik sensörlerle sağlamak için 350 bin euro yatırım aldı. Girişim, yatırımı UNIIQ‘ten aldığını duyurdu. Girişim, yatırımla beraber ekibinin daha da büyümesini, geliştirilmesini ve yenilikçi çalışmalar yapmasını sağlayacak.

Villari’ye göre çelikten yapılmış köprüler ve bunun gibi ekipmanlar, özellikle “uzun süre kullanılmışsa” çok pahalı bakımlar gerektiriyor. Avrupa’daki birçok köprü 1960’lardan kalma olduğu için de bakım sürecinin oldukça karmaşık ve maliyetli olduğu tahmin edilebiliyor.

Köprü ve yolların görevliler tarafından teftiş edilme süreci de yüksek maliyetlerle beraber ve çeşitli sorunları beraberinde getirdiği için toplumu da olumsuz yönde etkiliyor. Villari’nin geliştirdiği sistem de tam burada devreye giriyor.

Girişim, çelik binaların durumuyla ilgili bilgilere sürekli erişim sağladığını iddia ediyor. Böylece sürekli denetim yapılmasına gerek kalmıyor. Onarım ve iyileştirmelerin planlanmasını da kolaylaşıyor. Villari, çatlakları tespit etmek ve çelik yapıları izlemek için teknoloji geliştiriyor. Girişimin geliştirdiği sensörler, çatlamayı yüksek doğrulukla (1-10 mm) tespit edebilmek için önemli noktalara yerleştiriliyor. Tespitler, Villari tarafından geliştirilen algoritmalar kullanılarak sürekli olarak yapılıyor ve hasarı kısa sürede onarmak için çalışmalar yapılıyor. Bu sayede gereksiz tamirlerle beraber onarımı imkansız hale gelen geç kalınmış yapıların önüne geçiliyor.

Villari, “Yapı izleme teknolojilerimiz, erken ve gereksiz parça değiştirmelerinin, güçlendirmelerinin ve onarımlarından kaynaklanan CO2 emisyonlarını önemli ölçüde azaltıyor. Sistemimizin eskiyen varlıkların ömrünü güvenli bir şekilde uzatmada hayati bir rol oynadığına inanıyoruz.” dedi.

 

Güncel İçerikler