Gana merkezli tarım girişimi Farmerline, Oikocredit’ten 1.5 milyon dolar yatırım aldı

Gana merkezli agtech Farmerline, Nisan ayındaki 13 milyon dolar değerindeki yatırımın ardından şimdi Oikocredit'ten 1.5 milyon dolar yatırım aldı.

2013 yılında Gana’da kurulan agtech girişimi Farmerline, Hollanda merkezli Oikocredit‘ten 1.5 milyon dolar yatırım aldığını duyurdu. Nisan ayında 13 milyon dolar yatırım alan Farmerline’ın yeni yatırımla beraber müşterilerine daha iyi bir deneyim sunacak.

Girişim, yapay zeka teknolojisinin ve yerel altyapının konuşlandırılması yoluyla kıtadaki çiftçilerin ürünlerindeki verimini artırmak ve çiftçilik maliyetini azaltmak için tarım işletmelerine tedarik zincirini güçlendirmeyi planlıyor.

Alloysius Attah ve Emmanuel Owusu Addai ortaklığında kurulan Farmerline , gübre ve tohum dahil olmak üzere yüksek kaliteli kaynaklara erişim sağlamak için genellikle çiftçilerin ilk noktası olan tarımsal satıcılarla iş birliği yaparak çalışmalarını sürdürüyor. Girişimin ortaklık kurduğu satıcılar, müşterilerine dijitalleşmeyi öğretmek, arz-talep dengesini sağlamak ve stok yönetimini sorunsuz yürütebilmek için yapay zeka destekli Megdata‘yı kullanıyorlar. Tüm bu veriler sayesinde satıcılara verilecek kredi tutarı da hızlıca hesaplanabiliyor.

Kuruculardan Alloysius Attah, “Oikocredit’in desteğiyle dağıtım, lojistik ve finansman hizmetlerimiz sadece Gana’da değil, yakın zamanda genişletme sürecine başladığımız Fildişi Sahili’nde de devam edecek. Gübre fiyatları dört kattan fazla ve Ukrayna’daki çatışma küresel gıda güvenliği zorluklarını artırdığından, bu yatırım çok önemli.” dedi.

Farmerline, sistemiyle beraber çiftçiler ve uygulamadaki satıcılar vasıtasıyla şimdiye kadar yaklaşık 18 milyon dolar değerinde işlem yapıldığını belirtti. 2019 yılında 8.000 çiftçiye erişen girişim, 2019’da 36.00 çiftçiye erişirken geçtiğimiz sene iki katın üzerinde büyüme gerçekleştirerek toplamda 79.000 çiftçiye erişti. 2022 yılında Farmarline, yaklaşık %400 artışla 300.000 çiftçiye ulaşmayı hedeflediğini açıkladı.

Güncel İçerikler