Beyaz Saray, yarı iletken eksikliği sebebiyle ortaya çıkabilecek güvenlik açıklarıyla ilgili uyarılarda bulundu

Dünya çapında baş gösteren çip sıkıntısı ABD'yi alarma geçirdi. Beyaz Saray, çip sıkıntısının devam etmesi durumunda ciddi güvenlik açıklarıyla karşılaşabilecekleri konusunda uyarılarda bulundu.

Beyaz Saray geçen Çarşamba günü, bazı ABD milletvekilleriyle, Kongre’yi yarı iletken üretimine ödenek sağlamak için 52 milyar dolarlık finansman paketini onaylamaya zorlarken, yarı iletken tedarik zinciri sorunlarının Amerikan ekonomisine verebileceği zararların konuşulduğu bir toplantı gerçekleşti.

Beyaz Saray Ulusal Ekonomik Konseyi Direktörü Brian Deese gazetecilere verdiği demeçte, “En iyi tahminler, mevcut yarı iletken eksikliğinin muhtemelen 2021’de GSYİH’den tam bir yüzde puanı eksilttiği yönünde” dedi.

Toplantıda Ticaret Bakanı Gina Raimondo, Savunma Bakanı Yardımcısı Kathleen Hicks, Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan yer aldı. Toplantıda, “Amerika’da yarı iletken yatırımın acil bir ihtiyaç haline gelmesi ve ayrıca ekonomik ve ulusal güvenliği koruyacak araştırmalarla ilgili tartışmalar” üzerine konuşuldu.

Endüstri çapında kalıcı bir çip sıkıntısı, otomotiv ve elektronik endüstrilerinde üretimi kesintiye uğrattı ve bazı firmaları üretimi küçültmeye zorladı. Ülkede yarı iletkenler için diğer ülkelere olan bağımlılığı azaltmak için çağrılar yapılıyor.

Beyaz Saray, “Yarı iletken tedarikimizde önemli bir kesinti, ABD ekonomisine tarihi hasara neden olabilir. Şu anda Amerikan otomobil endüstrisi üzerindeki çip kıtlığının etkisinden çok daha büyük bir hasar oluşabilir. Bu durum, teknolojik rekabet gücümüzü ve küresel olarak rakiplere karşı askeri avantajlarımızı zayıflatabilir” açıklamasında bulundu.

Beyaz Saray, aylarca süren tartışmaların ardından Kongre’yi yarı iletken çip üretimine yönelik ABD ödenekleri onaylaması için zorluyor.

Brain Deese, çip sıkıntısı sebebiyle Çin’de ortaya çıkan sorunlara atıfta bulunarak ABD ekonomisinin ciddi bir çip kıtlığı durumunda büyük sıkıntılar yaşayacağını dile getirdi. Deese, “ABD’de çip üretimi için sadece özel sektör yatırımı yeterli değildir ve mevcut ABD tedarik zinciri güvenlik açıklarıyla ilişkili riskleri azaltmak için yeterli olmayacaktır” sözlerini kullandı.

Güncel İçerikler