Kanada, 2035 yılına kadar içten yanmalı motorla çalışan araçları yasaklamayı planlıyor

Kanada, yeni Emisyon Azaltma Planının parçası olarak 2035 yılına kadar içten yanmalı motora sahip araçların büyük kısmını yasaklamaya hazırlanıyor.

Kanada, içten yanmalı motorlu araçların satışını yasaklamayı planlayan ülkelerin arasına katılıyor. Kanada, tüm yeni otomobil satışlarının 2035 yılına kadar sıfır emisyonlu modeller olmasını gerektirecek bir Emisyon Azaltma Planının ana hatlarını belirledi. Hükümet, otomobil üreticileri üzerindeki baskıyı kademeli olarak artıracak. Kanada sıfır emisyonlu araç satışlarının, toplam satışların 2026 yılına kadar en az yüzde 20’sini ve 2030 yılına kadar yüzde 60’ını oluşturmasını talep edecek.

Yetkililer, bu oranların araç üretimleri için mi yoksa satılan toplam araba hacmine mi uygulanacağından bahsetmedi. Bu plan, ticari araçlar için daha gevşek tutuluyor. Hükümet, 2035 yılına kadar orta ve ağır hizmet araç satışlarının yüzde 35’inin ve 2040 yılına kadar bu araçların bir alt kümesinin tamamının sıfır emisyon olmasını talep etti.

Ülke ayrıca elektrikli araba ve diğer sıfır emisyonlu araçların satın alınmasına yönelik teşvikleri genişletmek için yaklaşık 1,36 milyar dolarlık teşvik planı açıkladı. Mevcut hükümet, değişen fiyat, koltuk ve pil gereksinimlerini karşılayan elektrikli araçlar ve hidrojen yakıt hücreli otomobiller için 4,000 dolarlık bir indirim sunuyor. Bunun yanında British Columbia ve Nova Scotia gibi bazı eyaletler de kendi teşvik planlarını sunuyorlar.

Plana daha geniş bakıldığında ise, emisyonların 2030 yılına kadar yüzde 40 ila 45 altına düşürülmesi ve 2050 yılına kadar net sıfıra ulaşılması hedeflendiği görülüyor. Buna yenilenebilir enerji projelerini desteklemek, petrol endüstrisi emisyonlarını azaltmak ve doğa temelli iklim çözümleri geliştirmek için fonlar da dahil ediliyor.

Kanada’nın otomobil pazarı ABD’ye kıyasla çok daha küçük. Tahminlere göre, Kanada’daki otomobil satışları 2021’de 1,64 milyona ulaşırken, Amerika’da bu sayı 15 milyona ulaşmıştı. Bununla birlikte, içten yanmalı motorlu araçlara yönelik fiili yasak, halihazırda elektrikli araçlara geçiş yapan otomobil markalarını da teşvik edebilir.

Güncel İçerikler