Chrome, son güncellemesiyle beraber Safari’den daha hızlı hale geldi

Apple'ın kendi hızölçer web uygulamasının kullanıldığı ölçümlerde Chrome 300 puan alarak daha önce kırılmamış bir rekor kırdı. Google, blog yazısında, bu veriyi baz alarak Mac bilgisayarlarda Chrome'un Safari'den %7 daha hızlı olduğunu belirtti.

Google, en son Chrome güncellemesi olan M99 sürümünün Apple’ın kendi web hızölçer karşılaştırmasında rekorlar kırdığını ve Mac’lerde Safari’den daha hızlı ve daha duyarlı olduğunu duyurdu. Chromium Blog’da yayınlanan yazıda, JavaScript verilerinden ve grafiklerden bahsedilirken, Chrome’un yıl içinde geliştirilmesinden söz ediliyor.

Google’a göre, tüm bunlar, tarayıcısının M1 Mac’lerde en hızlı tarayıcı haline geldiğini ve Safari’den yaklaşık yüzde 7 daha hızlı olduğunu gösteriyor. Blog gönderisine göre, Chrome M99, Apple’ın WebKit ekibi tarafından oluşturulan bir kıyaslamada 300 puanla bir hız rekoru kırdı. Google, testlerini 10 çekirdekli M1 Max yongasına ve 64 GB RAM’e sahip 14 inç MacBook Pro’da gerçekleştirdiğini belirtiyor. Hızölçer kıyaslaması, deneyimin ne kadar duyarlı olduğunu görmek için bir web uygulamasını kullanmanın nasıl bir tecrübe olduğunu simüle etmek için kullanılıyor.

Google, bu hız artışını bir yapı optimizasyon tekniği olan ThinLTO derlemesini etkinleştirerek elde ettiğini söylüyor. Yazıda açıklanan rakamlara göre, genel anlamda Chrome, Safari’den %7 daha hızlı hale geliyor. Grafik performans testlerinde ise bu fark %15’e ulaşıyor. Son güncellemesiyle birlikte Chrome, 17 ay öncesine kıyasla toplamda %43 daha hızlı hale gelmiş durumda.

Yazıda, Chrome’un Android performansına dair yeni bilgiler de yer alıyor. Tarayıcı kullanıcı ara birimi dizisinde yapılan bir güncelleme sayesinde, bir sayfanın yüklenmesi artık %15 daha hızlı hale gelmiş durumda. Ek olarak, tarayıcı işlem kodunun çoğunu arka planda çalıştıran “İzole Bölmeleri” kullanarak hız ve bellek kullanımı daha iyileştirilmiş halde.

Üst düzey yönetici Max Christoff blog yazısında, “Kıyaslamaların bir tarayıcının hızını ölçmenin birçok yolundan sadece biri olduğunu biliyoruz. Günün sonunda, en önemli şey, Chrome’un günlük kullanımda gerçekten daha hızlı ve daha verimli olmasıdır, bu nedenle modern bilgi işlemde mümkün olanın sınırlarını zorlayan yenilikçi performans iyileştirmelerine yatırım yapmaya devam edeceğiz.”

Chrome son güncellemesiyle beraber tarayıcısının hızlandığını belirtse de, bazı kullanıcılar Chrome’un RAM kullanımında oldukça savurgan olduğunu düşünüyorlar.

Güncel İçerikler