Rusya merkezli Yandex, ABD’deki otonom araç testlerini duraklatma kararı aldı

Yandex, ABD'de sürdürdüğü otonom araç testlerini Ukrayna işgali sebebiyle askıya aldıklarını açıkladı. Ancak şirket ilerleyen zamanlarda testlerine devam etmek istediğini belirtti.

Automotive News tarafından yapılan habere göre, Rus teknoloji şirketi Yandex, ABD’deki otonom araç ve kaldırım robotu testlerini duraklamaya aldığını duyurdu.

Şirket, Michigan, Ann Arbor’daki robotaksi filosunu ve Grubhub ile altı tekerlekli kaldırım robotları tarafından desteklenen teslimat hizmetini duraklattığını söyledi. Şirket sözcüsü, gelecekte operasyonları sürdürmeyi umduklarını belirtti.

Haber Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin 3. haftasında geldi. İşgal, batılı ülkelerin Rusya’ya karşı ciddi yaptırımlar uygulamasına sebebiyet verdi ve birçok Rus şirketinin ticari bağları kesilmeye başladı. Ayrıca Rusya’ya Netflix, Spotify, Facebook, Twitter, TikTok gibi birçok büyük ünlü şirket çeşitli yaptırımlar uyguladı.

Yandex, 2016 yılında otonom araç teknolojisi üzerinde çalışmaya başladı ve başlangıcından bir yıl sonra Moskova’nın karlı bir gününde ilk başarılı testini yaptı. Şirket, uluslararası ilk çıkışını ise 2019’da Las Vegas’taki Tüketici Elektroniği Fuarı’nda yaptı. Bu fuarda şirket, insanların halka açık yollarda otonom araçları test etmesine olanak tanımıştı. Son olarak şirket, 2020’de Ann Arbor’da bir teknoloji merkezi açtı ve halka açık yol testleri için bazı otonom araçlarını buraya getirdi. Bunların yanında Yandex, Ohio Eyalet Üniversitesi ve Arizona Üniversitesi kampüslerinde altı tekerlekli kaldırım robotlarını kullanarak GrubHub ile bir pilot dağıtım hizmeti başlattı.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, Yandex gibi uluslararası hedefleri olan şirketler için geniş kapsamlı sonuçlar doğuruyor. Örneğin Uber, Yandex.Taxi şirketi ile ortak girişimindeki hisse satışlarını hızlandırdı. 2017 yılında Rusya merkezli operasyonlarını Yandex’e satan Uber, 2021 yılının sonunda yaklaşık 800 milyon dolar değerinde olan girişimde yüzde 29 hisseye sahipti. Buna ek olarak Uber, yöneticilerini Yandex’in yönetim kurulundan da çıkarıyor. Şirket geçen Ağustos ayında Yandex’deki hissesinin satışını başlatmıştı, ancak bu süreç Ukrayna’nın işgalinden sonra hız kazandı.

Güncel İçerikler