General Motors, elektrikli araç üretimi için Kanada’da bir tesis kurmaya hazırlanıyor

Elektrikli araç üretimi piyasası gittikçe hareketleniyor. Elektrikli araç üretimi için uzun vadeli yatırım yapan firmalar arasına General Motors da katıldı. Şirket, Güney Koreli POSCO Chemical ile birlikte Kanada'da 400 milyon dolarlık bir tesis inşa edecek.

Elektrikli araç üretimi için yapılan yatırımlar gün geçtikçe artmaya devam ediyor. Bir yandan Ford, Hyundai gibi şirketler uzun vadeli elektrikli araç üretimi için milyarlarca dolar yatırım yaparken, Tesla Avrupa’daki ilk giga fabrikası için izin aldığını duyurdu. Elektrikli araçlarla ilgili bir diğer haber ise General Motors‘dan geldi.

Amerikanın en büyük otomobil üreticisi General Motors ve Güney Koreli POSCO Chemical, Kanada’da pil malzemeleri üretmek için 400 milyon dolarlık bir tesis inşa edeceklerini duyurdu. Bu yatırımla beraber otomobil üreticileri, gelecekte ağırlık olarak elektrikli araçlar üretme planlarını hızlandırmayı amaçlıyorlar.

Tesis, Quebec, Becancour’da araç aküleri için katot aktif materyali (cathode active material) üretecek. Katotlar, bir elektrikli araç aküsünün en karmaşık ve en maliyetli kimyasal bileşenleri olan bir malzeme.

General Motors Kanada sorumlusu ve genel müdürü Scot Bell bir basın toplantısında, “Katot, her bir elektrikli araç pil hücresinin maliyetinin yaklaşık %40’ını temsil ediyor” dedi. “2025 yılına kadar Kuzey Amerika’da bir milyon elektrikli araç üretme kapasitesine sahip olmayı planlıyoruz”

Tesisin inşaatına hemen başlanacak ve tesis 2025 yılına kadar faaliyete geçecek. Yapılan açıklamaya göre tesis, yaklaşık 200 bin kişilik istihdam yaratacak. General Motors, 2035 yılına kadar sadece elektrikle çalışan, ağırlık bakımından hafif araçlar üretmeyi hedefliyor.

Tesiste üretilen katot, Chevrolet Silverado, GMC Hummer, Cadillac LYRIQ gibi şirketlerin elektrikli araçları için güç sağlayacak Ultium pillerini üretmek için kullanılacak. Bell, General Motors’un Ingersoll, Ontario’daki fabrikasının bu yıl içinde elektrikli araç üretimine başlayacağını belirtti.

Kanada, elektrikli araç üretimi için lityum, grafit, kobalt ve nikel gibi temel malzemeler açısından oldukça zengin. Kanada Sanayi Bakanı Francois-Philippe Champagne, Becancour’un ülkenin elektrikli araç pil ekosistemi için bir merkez olacağını söyledi.

Güncel İçerikler