Tesla’nın uzun süredir onay bekleyen giga fabrikası, şartlı izin aldı

Tesla faaliyetlerini Avrupa bölgesinde hızlandırmak için bir giga fabrikası kurmaya karar vermişti ancak fabrikanın kurulması için uzun süredir izin bekleniyordu. Beklenen izin şartlı bir şekilde geçen Cuma Brandenburg eyaleti tarafından sağlandı.

Brandenburg eyaleti, Tesla‘nın geçen Cuma Berlin yakınlarındaki “giga fabrikası” için şartlı izin aldığını açıkladı. Bu haberle beraber Tesla’nın aylardır ertelenen izni çıkmış oldu. Giga fabrikasının geçen yaz açılması bekleniyordu.

Ancak Tesla için çıkan bu izin, şirketin hemen üretime başlayacağı anlamına gelmiyor. Şirket, öncelikle su kullanımı ve hava kirliliği kontrolü dahil olmak üzere çok sayıda koşulu yerine getirdiğini kanıtlamak zorunda. Şirket bu denetlemelerden başarıyla geçtikten sonra uzun zamandır beklediği çalışma iznini alabilecek ve üretime başlayabilecek. Tesla, Almanya’da üretime başladıktan sonra Model Y arabalarını Avrupalı müşterilerine daha hızlı ve daha ucuza teslim edebilecek.

Tesla, bu fabrika sayesinde Avrupa’da elektrikli araç lideri olan Volkswagen‘a yetişmeyi planlıyor. Almanya’nın en büyük otomobil üreticisi Avrupa’daki elektrikli araç satışının %25’ine sahip. Bu yüzdeye karşılık Tesla’nın satışları ise %13 civarında.

Brandenburg eyaleti başbakanı Dietmar Woidke, gelişmenin “geleceğe doğru atılan büyük bir adım” olduğunu belirterek, Tesla fabrikasının Almanya ve bölge için önemli bir endüstriyel ve teknolojik itici güç olacağını söyledi.

Almanya’daki sendikalar geçen ay, fabrikanın 2.600 işçiyi işe aldığını belirtti. Fabrikanın toplamda 12.000 kişiye istihdam sağlaması bekleniyor. Bunun yanında, Tesla’nın bölgedeki çok sayıda parça tedarikçisiyle yerel kaynak sağlamak, bekleme sürelerini ve maliyetlerini düşürmek için görüşmelerde bulunduğu belirtildi.

Tesla’yla karşı karşıya oldukları yoğun rekabetten bahseden Volkswagen, geçen Cuma yaptığı açıklamada, yeni nesil elektrikli araçların ilki olan Trinity‘yi üretmeleri Wolfsburg genel merkezi yakınında yeni bir fabrika açmak için yaklaşık 2 milyar dolar harcayacaklarını belirtti.

Güncel İçerikler