Spotify, Rusya’daki ofisini kapatma kararı aldı

Rusya'nın, Ukrayna işgalinden sonra Rusya'ya yaptırımlar devam ediyor. Spotify da bu yaptırımlara Rusya'daki ofisini kapatarak destek verdi.

Rusya’nın Ukrayna işgali devam ederken, batılı şirketler de birer birer Rusya’ya yaptırım uygulamaya devam ediyor. Geçen günlerde Netflix, Rusya’nın Netflix’e zorunlu tuttuğu kanalları eklemeyeceğini belirten bir açıklama yapmıştı. Öte yandan Reddit, Facebook gibi platformlar Rusya ile ilgili yalan haber paylaşımı yapılan mecraları kısıtlamıştı. Rusya’ya yaptırım uygulayan şirketler arasına Spotify da katıldı. Spotify, geçen günlerde yaptığı açıklamada, platformunun Moskova’nın hareketlerini “Ukrayna’ya yönelik sebepsiz saldırısı” olarak nitelendirdiğini ve buna karşılık olarak Rusya’daki ofisini süresiz olarak kapattığını söyledi. 

Temmuz, 2021’den bu yana, Başkan Vladimir Putin tarafından imzalanan yasaya göre, günlük 500.000’den fazla kullanıcıya sahip yabancı sosyal medya şirketleri ülkede ofis açmak zorundalar. Ofis açmayan şirketler ise doğrudan yasaklamaya varacak kadar ciddi kısıtlamalara tabi tutuluyor. Rusya şirketlere ofis açmaları için Mart ayına kadar süre vermişti. Spotify ülkede ofis açan sayılı şirketler arasında yer alıyordu. 

Rusya’nın geçen hafta Moskova’nın “özel operasyon” olarak adlandırdığı Ukrayna işgalinden bu yana, batılı hükümetler mümkün olan her yaptırımı uygulayarak Putin’i işgalden vazgeçirmeye çalıştı.

Spotify, yaptığı açıklamada, “Geçtiğimiz hafta boyunca birinci önceliğimiz, çalışanlarımızın güvenliği ve bilgiye erişimin her zamankinden daha önemli olduğu bir zamanda Spotify’ın önemli bir küresel ve bölgesel haber kaynağı olarak hizmet vermeye devam etmesini sağlamak oldu” dedi. 

Spotify, savaşın başlangıcından bu yana binlerce içeriği gözden geçirdiğini ve Rus Devleti bağlantılı içeriklerin keşfedilebilirliğini kısıtladığını söyledi. Şirket ayrıca, bu haftanın başlarında Spotify’daki RT (Rus Devlet kanalı) ve Sputnik’in tüm içeriklerini Avrupa’da ve ABD’de kaldırdı. İçerikler Rusya’da hala ulaşılabilir durumda. Benzer bir hareketi Twitter ve Facebook da yapmıştı. 

Bu yaptırımlara karşılık olarak Sputnik, geçen çarşamba, “basın mensuplarına yönelik herhangi bir kısıtlamanın bariz bir sansür ve ifade özgürlüğü ihlalinin en kirli örneğidir” diye açıklamada bulundu. 

 

Güncel İçerikler