Eyalet başsavcıları, TikTok’un çocuklar üzerindeki etkisini araştırıyor

ABD'deki eyalet başsavcıları, TikTok'un gençlerin zihinsel ve fiziksel sağlıkları üzerindeki potansiyel etkisini soruşturuyor. 

Dünyanın en çok kullanılan sosyal medya platformlarından olan TikTok, ABD’de birçok eyalet başsavcısı tarafından ortaklaşa açılan bir soruşturma ile karşı karşıya. Kaliforniya, Florida, Kentucky ve daha birçok eyaletten başsavcının yer aldığı koalisyon, TikTok’un gençlerin zihinsel ve fiziksel sağlıkları üzerindeki potansiyel etkisini soruşturuyor.

TikTok, video algoritmaları ve kullanıcıları platformda tutmak için kullandığı araçlarla sıklıkla gündeme geliyor. Geçtiğimiz yıl The New York Times gazetesi, TikTok video algoritmasının nasıl çalıştığını ortaya koyan sızdırılmış bir belgeyi inceleyen bir rapor yayımlamıştı. Eski bir TikTok çalışanı tarafından sızdırıldığı iddia edilen belge, TikTok’un algoritmaları hakkında birçok tartışmaya yol açmıştı. Rapora göre şirketin algoritmaları, kullanıcıların uygulamaya bağlı kalmasını sağlamak ve uygulamayı kapatan kullanıcıların uygulamaya geri dönmesini sağlamak amacıyla tasarlanmış. Kullanıcıların izlediklerine göre hangi içeriği göreceğini belirleyen TikTok algoritmaları, kullanıcıları uygulamada tutma konusunda oldukça etkili gözüküyor.

Eyalet başsavcıları TikTok’un tasarlama ve pazarlama modelinin çocuklar, gençler ve genç yetişkinlerin sağlığı üzerinde olumsuz bir etkisi olup olmadığını araştırmak istiyor. Massachusetts Başsavcısı Maura Healey tarafından yapılan bir basın açıklamasına göre ülke çapındaki başsavcılar, şirketin eyalet tüketici koruma yasalarını ihlal edip etmediğini ve halkı riske atıp atmadığını inceliyor. Soruşturma, platformda harcanan süreyi ve kullanıcıların etkileşim sıklığını artırmak için kullanılan yöntemlere odaklanacak.

Mayıs 2021’de, 44 başsavcıdan oluşan bir koalisyon, Facebook’u 13 yaşından küçük çocuklar için bir Instagram sürümü başlatma planlarından vazgeçmeye çağırmıştı. Sosyal medya platformlarının gençlerin üzerindeki olumsuz etkileriyle ilgili endişelerini uzun süredir dile getiren Healey, Kasım 2021’de Meta’ya bu nedenle soruşturma açmıştı.

Güncel İçerikler