Facebook, Ukrayna ile ilgili yalan haber yayan sahte hesapları askıya aldı

Facebook, hala devam eden Rus Ukrayna savaşıyla ilgili yalan bilgi içeren paylaşımlarda bulunan 40'a yakın sahte hesabı kapatmaya karar verdi.

Facebook, Ukrayna ile ilgili, Rus yanlısı yalan bilgi paylaşımlarını yaymaya çalışan sahte hesapları kapattı.  Şirket, son 48 saat içinde tespit edilen yaklaşık 40 hesap, sayfa ve grubu Facebook ve Instagram’dan kaldırdığını belirtti. Şirket ayrıca, son günlerde Ukraynalı askerleri ve hükümet yetkililerini hedef alan saldırı girişimlerini durdurmak için çalıştığını aktardı.

Meta’nın Tehdit Bozma Direktörü (Director of Threat Disruption) David Agronavich, söz konusu hesapların şirketin güvenlik araştırmacıları tarafından fark edildiğinde henüz büyük bir takipçi kitlesi kazanmadığını söyledi. Hesapların yaklaşık 4.000 kadar takipçisi olduğu belirtildi. Şirketin güvenlik politikası başkanı Nathaniel Gleicher‘e göre, Ukrayna’daki insanları hedef alan sahte kişiler, “Ukrayna hükümetinin altını oymayı ve Rus aktörlerin faaliyetlerini artırmayı” amaçlayan iddialar yayınlayan sahte haber sitelerini desteklemek için kullanılıyordu. Agronovich, “Batı’nın Ukrayna’ya ihanet ettiği ve Ukrayna’nın başarısız bir devlet olduğu hakkındaki iddiaları yayınlayacaklardı” dedi. “Ayrıca Kiev merkezli olduklarını iddia ettiler ve haber editörleri, eski bir havacılık mühendisi ve bilimsel bir yayının yazarı gibi davrandılar.”

Şirket yaptığı açıklamada, bu hesaplarla ilgili soruşturmasının devam ettiğini, ancak sahte hesapların arkasındaki kişileri 2020’de daha önce sahte hesapları kaldırılan kişilerle ilişkilendirdiğini söyledi.

Ayrı bir gelişmede, Facebook araştırmacıları son günlerde bir avuç Ukraynalı gazetecinin, askeri yetkililerin ve kamuya mal olmuş bazı kişilerin bilgisayar korsanlığı girişimleriyle hedef alındığı konusunda uyardı. Facebook’un güvenlik araştırmacıları tarafından “Hayalet Yazar” olarak isimlendirilen şahsın, aynı zamanda yanlış bilgi yaymaya çalıştığı belirtiliyor. Facebook, “Hayalet Yazar”ın, oltalama saldırılarıyla ünlü kişilerin hesaplarını ele geçirip, onların ağzından yanlış haber yaymaya çalıştığını söyledi.

Güncel İçerikler