New York Belediye Meclisi, “15 dakikada teslimat” cümlesinin reklamlarda kullanılmasını yasaklayacak

New York Belediye Meclisi, müşterilerine 15 dakikada ürün teslimatı garantisi veren markaların bu hizmetini yasaklamayı planlıyor. Markalar arasında Getir, Gorillas gibi şirketler var.

The New York Post‘un haberine göre, New York Belediye Meclisine sunulacak bir yasa tasarısı, market uygulamalarının 15 dakikalık teslimat sürelerinin reklamını yapmasını, işçi ve yaya güvenliğine yönelik tehlikeleri gerekçe göstererek yasaklayacak.

Meclis Üyesi Christopher Marte tarafından hazırlanan yasa, geçen yıl şehirde faaliyetlerine başlayan Gorillas, Getir, Fridge No More ve Jokr gibi girişimlerin sunduğu hizmete karşı olarak ortaya çıkıyor. Hizmet sayesinde New Yorklular siparişlerini çok hızlı bir şekilde 15 dakikada teslim alabiliyordu. Ancak yasa meclisten geçerse New Yorklular bu yüksek hızlı hizmetin reklamlarından mahrum kalacaklar.

Marte, The New York Post’a verdiği demeçte, uygulamaların müşteriler için büyük hizmet sağladığını ancak elektrikli bisiklet ve scooter kullanan teslimat çalışanlarını trafik yasalarını çiğnemeye, kendilerini ve diğer insanları tehlikeye atmaya sebep olduğunu belirtti.

Teslimat markalarının 15 dakikada teslimat süresi sunan hizmetleri hakkında Marte, “Böyle bir hizmetin yasal olmaması gerektiğini düşünüyoruz. “Daha fazla denetleme sağlayacak bir dizi yasayı geçirmeyi planlıyoruz.”

Marte yasa tasarısını, 2020’de gerçekleşen ve 20 kadar ölümle sonuçlanan elektrikli bisiklet kaza raporlarının yayınlanmasının ardından hazırladı. Bir rapora göre, Nisan 2021’de, 54 yaşındaki Queens’li bir kadına bir elektrikli bisiklet çarptı ve kadın hayatını kaybetti. Bir başka örnekte ise, bu ayın başlarında, 66 yaşındaki bir elektrikli bisiklet sürücüsü, Hudson yards yakınlarında bir taksinin kapısına çarparak yaşamını yitirdi.

Marte, işçilere teslimatlarını yapmaları için daha fazla zaman vermenin, elektrikli bisiklet sürücülerini trafik kurallarına daha fazla uymaya teşvik edeceğini ve teslimat süresince oluşabilecek kazaların azalmasına yardımcı olacağını söyledi.

Bu da ancak kısa sürede teslimat reklamlarının kaldırılması ile olacak. Kuryeler kendilerini zaman baskısı altında hissetmeyecek. Ancak teslimat hizmeti yapan şirketler, normal teslim sürelerinde hizmet vermeye devam edecek. Amaç sadece reklam ile baskıyı kaldırmak.

Güncel İçerikler