Meta’nın dördüncü çeyrek verilerine göre Facebook artık kullanıcıları çekmekte zorluk yaşıyor

Meta'nın açıkladığı dördüncü çeyrek verilerine göre Facebook, kullanıcı sayısındaki büyümede bir düşüş yaşadı.

Geçtiğimiz çarşamba günü Meta, dördüncü çeyrek kazançlarını açıkladı. Açıklanan rakamlar hissedarlarını hayal kırıklığına uğratacak düzeyde karşılandı çünkü dünyanın en büyük sosyal ağlarından olan Facebook, artık platformuna yeni kullanıcı çekmekte zorlanıyor. Borsalarda hala “FB” sembolü altında işlem gören şirketin hisseleri %20 değer kaybetti.

Facebook’un aylık aktif kullanıcı sayısı üçüncü çeyrekte olduğu gibi dördüncü çeyrekte de 2,9 milyarda sabit kaldı. Bununla birlikte, günlük aktif kullanıcı sayısı 1,93 milyar kullanıcıdan 1.929 milyara geriledi. Bu Facebook tarihinde bir ilk olarak kayıtlara geçti.

Kullanıcı artışındaki bu yavaşlama, şirketin ismini Facebook’tan Meta’ya değiştirmesiyle aynı döneme denk geldi. Çoğumuzun artık aşina olduğu bir terim olan metaverse, kullanıcılara sürükleyici sanal deneyimler oluşturmayı hedefleyen bir oluşum.

Facebook, Apple’ın iOS’unda gizlilik değişiklikleri ve ekonomik zorluklar da dahil olmak üzere bir dizi faktörden etkilendiğini söyledi. Beklenenden daha düşük büyümeyi kısmen, reklamcıların bütçelerini etkileyen enflasyon ve tedarik zinciri sorunlarına bağladı. Ayrıca, temel haber akış kadar gelir getirmeyen ürünlere de geçiş var. Örneğin, insanlar artık Reels videolarına daha fazla zaman harcıyor.

Ancak bunun yanında Facebook köklü bir marka ve dünya üzerinde Facebook’a hala kaydolmayan belli sayıda insan var. Bütün bunlara rağmen Facebook hala kârlı bir şirket olmayı sürdürüyor. Şirket geçtiğimiz yıl sadece reklamlardan 40 milyar dolara yakın kâr etti. Ayrıca Meta, Facebook’un yaşadığı senaryoyu yaşamamış olan 2 markaya daha sahip: WhatsApp ve Instagram. Şirket bu iki platforma her zamankinden çok daha fazla önem veriyor.

Güncel İçerikler