Meta’nın yapay zeka odaklı süper bilgisayarı: AI Research SuperCluster

Meta, dünyanın en hızlı süper bilgisayarı olacağını iddia ettiği AI Research SuperCluster isimli süper bilgisayarını tanıttı.

Metaverse için yeni deneyimler geliştirmek isteyen Meta (eski adıyla Facebook), yeni bir yapay zeka süper bilgisayarının ilk aşamasını tamamladığını duyurdu. Meta, “dünyanın en hızlı süper bilgisayarı” olacağını iddia ettiği AI Research SuperCluster‘ı (RSC) bir blog gönderisinde yaptığı açıklamada tanıttı.

Meta yaptığı açıklamada, yapay zeka deneyimini bir adım ileriye taşımanın ancak güçlü süper bilgisayarlar aracılığıyla gerçekleşeceğini belirtti. AI Research SuperCluster ismindeki süper bilgisayar, Meta’nın yapay zeka araştırmacılarına trilyonlarca örnekten öğrenilecek daha iyi yapay zeka modelleri oluşturmasına yardımcı olacak. Yüzlerce farklı dilde çalışma imkanı sunan süper bilgisayar, yeni artırılmış gerçeklik araçları geliştirilmesine, metin, resim ve video araçlarının daha iyi analiz edilmesine ve daha pek çok fazlasına olanak tanıyacak.

Meta, ilk aşaması tamamlanan süper bilgisayarın 2022’nin ortalarında tamamlanacağını bildirdi. Meta’nın iddialarına göre AI RSC, 2022’nin ortalarından itibaren “dünyanın en iyi süper bilgisayarı” konumunda olacak. Yenil nesil yapay zeka geliştirmek için saniyede milyarlarca işlem yapılabilmesini sağlayacak bilgisayar, teknoloji dünyasında merakla bekleniyor.

2021 yılının Ekim ayında gerçekleşen Facebook Connect Konferası’nda CEO Mark Zuckerberg, yeni çatı markası Meta’yı duyurmuştu. Metaverse’ü hayata geçirmek için çalışan Meta, gerçeğe yakın bir sanal dünya inşa etmeye odaklanıyor. Dünyanın en hızlı süper bilgisayarı olacağı iddia edilen Research SuperCluster ise bu amaca hizmet edecek. RSC ile bir eylemin, sesin veya görüntünün zararlı mı yoksa iyi huylu mu olduğunu belirlemek mümkün olacak. Bu doğrultuda, metaverse için oluşturulan gelecekte de insanları güvende tutmaya yardımcı olacak.

Güncel İçerikler