YouTube, orijinal içerik üreten YouTube Originals’ın önemli bir bölümünü sonlandırma kararı aldı

YouTube, birçok alanda orijinal içerik üreten YouTube Originals'ın büyük bir bölümü sonlandırma kararı aldı. Şirket, bundan sonra yalnızca YouTube Kids Fund ve Black Voices Fund içerisindeki orijinal içerikleri finanse edecek.

YouTube, diziler, eğitici videolar, müzik ve realite şovlar dahil olmak üzere içerik üreten YouTube Originals‘ın önemli bir bölümünü küçültme kararı aldı. YouTube CBO’su Robert Kyncl, değişiklikleri Twitter’da yaptığı bir açıklama ile duyurdu.

Açıklamaya göre şirket, bundan sonra yalnızca YouTube Kids Fund ve Black Voices Fund içerisindeki orijinal içerikleri finanse edecek. Hızlı büyüme ile yeni fırsatlar geldiğini söyleyen Kyncl, yatırımların diğer girişimlere uygulandığında daha fazla içerik üretici üzerinde daha büyük bir etki yaratabileceğini söylüyor.

2016 yılında hizmet vermeye başlayan YouTube Originals, birçok alanda yapımlara ev sahipliği yapıyor. Geçtiğimiz yıllarda şirket, Katy Perry ve Kevin Hart gibi ünlülerin yer aldığı, ücretsiz ve reklam destekli içeriklere yönelmeye başlamıştı. Ancak, uzun bir süredir yalnızca birkaç popüler yayınla ismi anılan platformun son hamle ile küçültülmesi pek de şaşırtıcı olmadı.

Şirketin bu kararı yalnızca stratejik bir yaklaşımdan kaynaklanmıyor. 2016 yılında kurulan YouTube Originals’ın küresel lideri olan Susanne Daniels, 1 Mart’ta YouTube’dan ayrılıyor. Önemli bir ismin şirketten ayrılması bu kararın arkasındaki neden gibi gözükse de, YouTube için beklenen bir adım oldu diyebiliriz. Netflix gibi diğer ücretli yayın platformlarıyla rekabet etmekte zorlanan YouTube, zaman içinde Originals’ı ücretsiz hale getirmişti. Son hamle ile birlikte şirket, bu alandaki varlığını küçülterek daha fazla içerik üreticiye fon sağlamayı hedefliyor.

YouTube, devam eden şovlar için mevcut taahhütleri yerine getireceğini ve önümüzdeki günlerde içerik üreticilerle iletişime geçeceğini duyurdu. Instagram ve TikTok gibi platformlarla rekabet etmek için kısa video içerik üretimini destekleyen YouTube, Mayıs 2021’den itibaren dünyanın çeşitli pazarlarına 100 milyon dolarlık YouTube Shorts Fonu’nu sağlıyor. Ekim 2021’de 100 milyon dolarlık YouTube Shorts fonu artık Türkiye’deki içerik üreticilerini de destekleyeceği duyurulmuştu.

Güncel İçerikler