Danimarka, iç hat uçuşlarını 2030 yılına kadar fosil yakıtlardan arındırma sözü verdi

Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, iç hat uçuşlarını 2030 yılına kadar fosil yakıtlardan arındırma sözü verdi.

Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, yeni yıl konuşmasında, Danimarka iç hat uçuşlarının 2030 yılına kadar “yeşil” olacağına söz verdi. Frederiksen, bu sözünü yerine getirebilmek için henüz çözümlerin yerinde olmadığını kabul etti. Bununla birlikte, teknolojinin hazır olup olmayacağı ve maliyetlerin yeterince düşük olup olmayacağı da belirsizliğini korumaya devam ediyor.

Danimarka, 2030 yılına kadar toplam karbon emisyonlarında 1990 seviyelerine kıyasla %70’lik bir azalma hedefliyor. Frederiksen planını açıkladığı konuşmasında, “Seyahat etmek yaşamaktır ve bu nedenle uçuyoruz” sözlerine yer verdi. Frederiksen’in planına göre 2025 yılına kadar fosil yakıtsız uçuşlar mümkün kılınmalı ve 2030 yılına kadar ise iç hat uçuşlarda fosil yakıtsız uçuşlar gerçekleştirilmeli.

Diğer ülkeler yavaş hareket ettiklerinde Danimarka adım atarak çıtayı daha da yükseltmeli diyen Frederiksen, fosil yakıtsız uçuşlara ulaşmanın zor olacağını da kabul etti. Araştırmacıların ve şirketlerin çözümler üzerinde çalıştığını da sözlerine ekleyen Başbakan, Avrupalı ​​üretici Airbus‘ın 2035 yılına kadar faaliyete geçebilecek hidrojen yakıtlı uçaklar geliştirme planlarını açıkladı.

Avrupa fosil yakıtsız uçmayı hedefliyor

Yalnızca Danimarka değil, İsveç de 2030 yılına kadar iç hat uçuşlarını fosil yakıtsız hale getirme planlarını açıkladı. Ayrıca hükümet, 2045 yılına kadar uluslararası uçuşları da fosil yakıtlar kullanılmadan gerçekleştirmeyi umuyor. İsveç Hükümeti, 2021’in başlarında yüksek kirletici uçaklar için artan havaalanı ücretlerini uygulamaya koyma planlarını duyurmuştu.

Bu arada Fransa, aynı yolculuğun iki buçuk saatin altında trenle yapılabileceği iç uçuşları yasaklamak için harekete geçiyor.

Önlemler Paris ile Nantes, Lyon ve Bordeaux gibi şehirler arasındaki seyahatleri etkileyebilir.

Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, yeni yıl konuşmasında şimdilik herhangi bir düzenlemeden bahsetmedi. Ancak, 2030 yılına kadar fosil yakıtlı uçuşları ortadan kaldırmak için birtakım düzenleyici yasaların söz konusu olması mümkün diyebiliriz.

Güncel İçerikler