Şirketler için karbon ayak izi hesaplaması yapan dünyanın ilk emisyon hesaplama motoru: Normative

2014 yılında bilime dayalı emisyon muhasebesi sağlayarak şirketlerin karbon ayak izlerini azaltmalarına yardımcı olmak için kurulan Stockholm merkezli Normative, iklim değişikliğinin gidişatını tersine çevirme ve net sıfır emisyona geçişi hızlandırma misyonuna sahip.

Tescilli bir sürdürülebilirlik araştırma veritabanı ile birlikte yapay zekayı kullanan Normative, iklim ayak izinin eksiksiz bir görüntüsünü derleyerek sera gazı emisyonlarının azaltılmasına yardımcı oluyor. Girişim, bugün emisyon hesaplama motoru ile bir şirketin emisyonlarını hesaplarken 200.000.000’den fazla veri noktası kullanıyor. Dünya çapındaki şirketlerin %1’inden azının karbon ayak izi ölçümü yaptığının altını çizen şirket, bu nedenle yolculuğunun henüz hala başında olduğuna dikkat çekiyor.

Normative, “dünyanın ilk emisyon hesaplama motoru” olduğunu iddia ediyor. Dünya çapında emisyonu azaltma hedefinin, bunu anlamakla başladığını söyleyen Normative kurucu ortağı ve CEO’su Kristian Rönn, eksik veya yanlış verilerle donatılmış şirketlerin emisyonları azaltmak için yanlış iddialarda bulunduklarına ve yanıltıcı bilgilere dayalı eylemlerde bulunduklarını vurguluyor.

Şirket, bu ayın başında Avrupa’nın en büyük iklim fonlarından 10 milyon euro değerinde yatırım aldığını duyurmuştu. Sürdürülebilir teknolojilere sahip olan ETF Partners ve Kopenhag merkezli 2150 tarafından yönetilen finansman turuna LowerCarbon Capital, ByFounders ve Luminar Ventures da katkıda bulundu. Normative bu finansmanı, küresel karbon emisyonlarını azaltmak ve iklim değişikliğinin etkilerini en aza indirmek amacıyla net sıfıra giden yolda daha da fazla işletmeye rehberlik etmek için kullanacağını söylemişti.

Şirketin kurucu ortağı ve CEO’su Kristian Rönn yaptığı açıklamada, “Tüm yatırımcılarımızın temel inançlarımızı paylaştığını ve daha sürdürülebilir bir geleceğe giden yolda yılların deneyimine sahip olduğunu söylemekten gurur duyuyorum” sözlerine yer verdi.

Güncel İçerikler