Dikey tarım teknolojileri geliştiren yerli girişim Plant Factory, 10 milyon Euro değerleme üzerinden 2 milyon Euro yatırım aldı

Türkiye’nin öncü tarım teknolojileri girişimlerinden Plant Factory, 4 farklı yatırımcıdan yüzde 20 hisse karşılığı 10 milyon Euro değerleme üzerinden 2 milyon Euro'luk ilk yatırımını aldı.

Türkiye’nin öncü tarım teknolojileri girişimlerinden Plant Factory, 10 milyon Euro değerleme üzerinden 2 milyon Euro’luk ilk yatırımını aldı.

Dört farklı yatırımcıdan yüzde 20 hisse karşılığında toplamda 2 milyon Euro yatırım alan Plant Factory, kendi geliştirdiği teknoloji ile ilaçsız ve besin değeri yüksek gıdaları şehir çiftliklerinde üretiyor. İlk şehir çiftliği PF001’i Dragos’ta konumlayan Plant Factory, tesis sayısını arttırarak üretim kapasitesini yükseltmeyi hedefliyor.

Şehir içinde tarımsal üretimi elverişli kılan Plant Factory, topraktan, güneşten ve yatay alandan bağımsız üretim teknolojileri geliştiriyor. Bu sayede birim m2 alanda ortalama 315 kat daha verimli üretim yapabiliyor. Doğa dostu teknolojisi, donanımlı mühendis alt yapısı ve AR-GE yatırımları ile Türkiye’de tarımın geleceğini şekillendirmeyi hedefleyen firma, kendi geliştirdiği dikey tarım teknolojisini dünyaya ihraç etmek için de çalışmalarını sürdürüyor.

Yatırım süreci sonrasında kurucu ortaklar; Halil Beşkardeşler, Ahmet Güney, Anıl Sönmez ve Emre Kaynar süreçle ilgili duygu ve düşüncelerini paylaştılar: “Pandemi ile birlikte gıda güvenilirliği ve sürdürülebilirliğinin, ülkemiz ve dünya gündeminin en önemli sorunlarından biri olduğunun altı çizildi. Temiz içerikli gıdaların, mevcut kaynakları en verimli şekilde kullanarak yaşam alanlarına en yakın yerlerde üretilmesinin ihtiyaç değil, bir zorunluluk halini aldığını düşünüyoruz.

Plant Factory olarak 2015 yılında başlamış olduğumuz yolculuğumuz 2021 yılı itibariyle önemli bir noktaya geldi. Kapalı alan dikey tarım sistemleri konusunda, kendi geliştirdiğimiz donanım ve yazılım alt yapımız sayesinde hem deneysel boyutta hem de sanayi ölçeğinde üretim yapabiliyoruz. Sürekli iterasyonlar ile mevcut üretim reçetelerimizi daha verimli hale getirmek için çalışmalarımıza son hızımızla devam ederken, pazardan gelen tüketici taleplerini dikkate alarak ürün çeşitliliğimizi de arttırıyoruz. 2020 yılının 2. çeyreğinde devreye aldığımız PF001 tesisimiz, teknolojik alt yapımızı ve tarımsal üretim yeteneklerimizi test etmemize olanak sağladı. PF001 tesisi, şirketimizin tarımsal üretimde taahhüt verebilme gücüne sahip olduğunun önemli bir göstergesi. 2021 yılı Kasım ayı itibari ile tesisleşme ve büyüme planlarımıza İstanbul ile başlıyoruz.

Tamamlamış olduğumuz yatırım turu, Türkiye’nin en değerli tarım firması olma misyonumuz için önemli bir adım. Bu doğrultuda ilk günden itibaren girişimimizi destekleyen ailelerimize, çalışanlarımıza ve danışmanlarımıza, en önemlisi değerli yatırımcılarımıza teşekkür ederiz.’’ dediler.

İlaçsız ve besin değeri yüksek ürünler

Plant Factory, nüfus artışı, gıda güvenliği ve erişilebilirliği, azalan ekilebilir araziler, mevsimsel sınırlı üretim ve yüksek su tüketimi gibi problemleri kendi geliştirdiği tarım teknolojisi ile minimize ediyor. İnsana ve doğaya zarar vermeyen üretim prensiplerini benimseyerek kapalı ve kontrollü ortamda, bitkileri değişen iklimden koruyarak sürekli üretim sağlıyor. Kapalı alanda ilaç kullanmadan yaptığı üretim ile gıda güvenliğini en üst seviyede tutuyor. Geliştirdiği sirkülasyon sistemleri ile geleneksel tarım yöntemlerine göre %95 daha az su tüketiyor.

Güncel İçerikler