Sanat yatırım platformu ARTIOX, 2.5 milyon dolar değerleme üzerinden yatırım aldı

Sanat Yatırımlarında blockchain teknolojisi kullanan yerli girişim Artiox, kısa sürede şirket değerini 3 katına yükselterek yeni yatırım turunu tamamladı.

Geçtiğimiz Nisan ayında 7 milyon TL değerleme üzerinden Alesta ve Sertaç Özinal’den yatırım alan Artiox, bu defa İdeal Finansal Teknolojiler’den 2.5 milyon dolar değerleme üzerinden yeni bir yatırım aldı. Bu yeni değerleme üzerinden Alesta ve Sertaç Özinal da devam yatırımında bulundular.

Tuncay Dakdevir ve Cemal Doğan tarafından Haziran 2019’da Ankara’da kurulan Artiox, sanat yatırımlarında değerli sanat eserlerine yatırım yaparken gereken yüksek giriş sermayesi bariyerini ortadan kaldırarak, küçük yatırımcıların da sanat yatırımı yapabilmesine olanak sağlıyor. Böylece; hem sanat yatırımlarını daha demokratik hale getirmeyi hedefliyor hem de bu marketin daha akışkan olmasını sağlıyor. Dünyada yıllık 65 milyar dolar üzerinde olan sanat market hacminin bu modelle katlanarak artması ve sanat yatırımlarına ulaşımın daha demokratik hale gelmesi bekleniyor. Yeni katılımcılarla büyüyen markette, sanatçılar için de yeni fırsatların ortaya çıkacağı düşünülüyor.

Artiox’ta listelenen sanat eserlerinin hepsi eksper onaylı, sigortalı ve her esere özel bir token bulunuyor. Böylece kullanıcılar tek bir sanat eserine yüklü miktarda fon ayırmak yerine kullanmak istedikleri fonlarını çeşitli eserlerle değerlendirerek kendilerine bir portföy oluşturabiliyorlar ve 7/24 aktif olan platform sayesinde portföylerinin anlık değerlerini gözlemleyebiliyorlar. Üstelik kullanıcılar geleneksel modellere göre sanat yatırımlarını daha etkin yönetebiliyorken aynı zamanda çok daha düşük komisyon oranlarıyla işlemlerini gerçekleştiriyorlar. Girişimin gelir modeli ise eserler listelenirken koleksiyoner tarafından talep edilen bir listeleme komisyonu ve kullanıcıların gerçekleştirdikleri her işlemden alını yüzde 0.5’lik alım-satım komisyonu.

Artiox’un kurucu ortaklarından Tuncay Dakdevir, yapılan yeni yatırımlarla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: “Öncelikle hızlı bir şekilde ve daha fazla değerlenerek yeni bir yatırım aldığımız için çok mutluyuz. Artiox; sanat, teknoloji ve finans alanlarını içinde bulunduran kapsamlı bir proje. Haliyle zor bir iş yaptığımızı ifade etmek isterim. Böyle bir durumda, finans alanında faaliyet gösteren ve kendini kanıtlamış kurumsal bir yatırımcı olan İdeal Finansal Teknolojiler ve Danışmanlık A.Ş. tarafından değerli görülmek ve heyecanımıza ortak olmaları bizleri ayrıca mutlu ediyor. Kullanıcı tarafında en önemli önceliğimiz güçlü bir güven ilişkisi olduğundan, kurumsal yatırımcıların Artiox’a dahil olması bu ilişkiyi daha da yukarıya taşıyacağına inanıyoruz. Önümüzdeki süreçte ise ekibimizi genişleteceğiz ve platformumuzda listelenen eser sayısını hızlıca artırarak kullanıcılarımıza porföylerini oluştururken daha fazla alternatif sunacağız.” dedi.

Güncel İçerikler