WhatsApp, sohbet yedeklemeleri için uçtan uca şifreli koruma sağlamaya başlıyor

WhatsApp, sohbet yedeklerinin iCloud ve Google Drive gibi bulut tabanlı hizmetlerde uçtan uca şifrelemeyle saklanılabileceğini duyurdu.

WhatsApp cuma günü yaptığı açıklamada, sohbet yedeklerini buluta şifreleme seçeneği sunacağını ve uygulamadaki kullanıcılar arası iletişimin güvenli kalmasını sağlamak için önemli bir adım atacağını duyurdu.

Kullanıcılar arasında uçtan uca şifrelenmiş sohbetlere olanak tanıyan WhatsApp, sohbet yedeklerini iCloud ve Google Drive gibi bulut tabanlı hizmetlerde yedeklemek istediğimizde koruyucu bir hizmet sunmuyordu. Ancak, bir blog yazısında paylaşılan duyuruya göre şirket, kullanıcıların bulut yedekleme yaparken de sohbetlerinin güvende olduğundan emin olmalarını sağlayacak.

Facebook CEO’su Mark Zuckerberg, yeni özelliği açıklayan gönderisinde, “WhatsApp, uçtan uca şifreli mesajlaşma ve yedeklemeler sunan bu büyüklükteki ilk küresel mesajlaşma hizmetidir” açıklamasında bulundu. Zuckerberg, anahtar depolama ve bulut depolama için tamamen farklı bir teknik gerektiren bu özellik için uzun süre çalıştıklarını ve sonunda kullanıcıların artık daha güvenli mesajlaşabilmelerini sağlayacağına dikkat çekti.

iCloud ve Google Drive gibi bulut tabanlı yedekleme hizmetlerindeki açıklar sebebiyle üçüncü kişilerin erişimleri söz konusu olabiliyor ve bu durum birçok kullanıcıyı tehlikeye atabiliyordu. Ancak, yeni özellik ile birlikte WhatsApp, bu açığın tamamen kapandığını söylüyor.

WhatsApp, kullanıcılara bulut yedeklemelerini şifrelemek için iki yol sunacağını ve bu özelliğin isteğe bağlı olduğunu söylüyor. Şirket, kullanıcıların önümüzdeki haftalarda 64 basamaklı bir şifreleme anahtarı oluşturma seçeneği ile karşılaşacaklarını duyurdu. Böylece kullanıcılar, şifreleme anahtarını çevrimdışı olarak veya kendi seçtikleri bir parola yöneticisinde saklayabilir veya WhatsApp’ın geliştirdiği bulut tabanlı bir “yedek anahtar kasasında” şifreleme anahtarlarını yedekleyen bir parola oluşturabilirler.

Açıklamada, kullanıcıların 64 haneli anahtarlarını kaybetmeleri durumunda yedeklemelerine erişemeyecekleri ve bunu önlemek için bu anahtarı saklamaları gerektiğine dikkat çekildi. Şirket, bazı kullanıcıların daha kolay hatırlayabilecekleri şifreler kullanmak isteyebileceğinden, kullanıcılarına bu seçeneği de sunuyor.

Güncel İçerikler