Singapur, halkın güvenliğini sağlamak için Xavier adını verdiği devriye robotlarını test etmeye başladı

Singapur hükümeti, halk arasında dolaşarak güvenliği sağlayacak yeni robotları test etmeye başladı.

Popüler kültürde sıkça yer alan ve gelecekte herkesin en az bir adet olacağı iddia edilen robotlar, yavaş yavaş ülke çaplarında da tercih edilmeye başlandı. Başta çin olmak üzere insanlara olan hizmetleri ile dikkat çeken günümüz robotları, artık güvenlik konusunda yer alacak gibi duruyor.

Güvenlik için insanlar yerine artık robotları tercih etmeye çalışacak Singapur hükümeti, halk arasında yaşanan suç oranını böylece azaltacağına inanıyor. Yayalar arasında dolaşacak bu robotlar, bir hırsızlık veya bir suç durumunda anında bildirim yaparak halk güvenliğini hızlandıracak.

5 Eylül’den itibaren Singapur hükümeti tarafından 3 haftalık bir teste tabii tutulan robotlar, Singapur’un merkezi haline gelen Toa Payoh’da görev yapacak. İstenmeyen sosyal davranışları inceleyecek ve tespit edecek bu robotlar, HTX ve A*STAR tarafından geliştirilmiş.

Robotların neler yapacağına detaylı bakıldığında ise şunlar yer alıyor:

  • Yasaklanmış alanlarda sigara içenleri yakalamak
  • Yasa dışı seyyar satışları belirlemek
  • Yanlış park edilen bisikletleri tespit etmek
  • Yanlış par edilen motorsikletleri tespit etmek
  • Girilmesi yasak mahallelere motorsikletle girildiğini tespit etmek

Bu robotların sizleri yakalaması halinde neler yapacağı da hükümet tarafından açıklanıyor. Robot, istenmeyen hareketi yapan kişinin yanına gelerek bir uyarı belirtecek. Eğer uyarıyı belirtecek çevrede kimse olmaz ise motorsiklet veya bisikletin fotoğraflarını çekerek polis merkezlerine bildirecek.

Bu otonom robot, hareketli veya hareketsiz engellerden kaçınmak için sensörleri içerisinde barındırıyor. 360 derecelik bir video kamerası olan bu robotun düşük ışıkta da çekim yapabilme yeteneği bulunuyor. Ek olarak robot, pil ve genel durumu hakkında bir göstergeyi de üzerinde barındırıyor. Ayrıca bu göstergenin üzerinde polis merkezi ile anında iletişim kurulabilem çift taraflı bir interkom yer alıyor.

Bu robot denemesini Singapur’un ilk denemesi değil. Ülke, 2017 yılında bu alanda bir test daha gerçekleştirmiş ve başarılı olamamıştı. Singapur, bu denemesinin işe yaraması ardından bu işi yapacak insan ihtiyacının ortadan kalkacağının üstünü de çiziyor.

Güncel İçerikler