Rocket Lab, mayıs ayındaki başarısızlığının ardından ABD Uzay Kuvvetleri görevini başarıyla tamamladı

Mayıs ayındaki görevinde bir aksaklık sonucu tüm yüklerin kaybına sebep olan Rocket Lab, ABD Uzay Kuvvetleri için gerçekleştirdiği görevini başarıyla tamamladı.

Rocket Lab, mayıs ayındaki ilk fırlatma sırasında meydana gelen bir aksaklık sonucu bütün yüklerin kaybına sebep olmuştu. Şirket, hızlı bir şekilde araştırmalarına başlayarak sorunu tanımlamış ve bir daha yaşanmaması için gereken önlemleri uyguladığını duyurmuştu.

Perşembe sabahı gerçekleştirilen görevde “Electron” isimli roket, Yeni Zelanda’daki fırlatma üssünden uzaya doğru yol aldı ve ABD Uzay Kuvvetleri için gezegenimizden 370 mil uzaklıktaki alçak dünya yörüngesine “Monolith” uydusunu taşıdı.

Gerçekleştirilen bu görevden elde edilen sonuçların, şirketlerin daha kısa zaman dilimlerinde, daha uygun fiyatlı uydular oluşturmasına yardımcı olması hedefleniyor. Bu, Rocket Lab’in ABD Uzay Kuvvetleri için gerçekleştirdiği ikinci görevi oldu.

Monolith uydusu, hava durumu ve gözlem odaları için gelecekteki uydu tasarımlarında önemli ölçüde daha küçük uydu veri yollarını açabilecek yeni bir tür konuşlandırılmış sensörle donatıldı. Yerleştirilebilir sensörün kullanımından elde edilen analizin, küçük uydu veri yollarının kullanılmasını sağlayarak maliyet ve karmaşıklıkları azaltması hedefleniyor.

Uydu ayrıca, gelecekteki uzay koruma kabiliyetini test etmek için bir platform sağlayacak.

Mayıs ayında Rocket Lab’in 20. görevi, ikinci aşama ateşlemeden sonra başarısızlıkla sonuçlanmıştı. Sorunu araştırdıktan sonra Rocket Lab, temel nedenin, “motor bilgisayarında sinyallerin bozulmasına neden olan” bir “anomali” olduğunu belirtmişti. Şirket, bu başarısızlığın sonucu olarak Electron roketini ve toplam yüklerini kaybetmişti.

Rocket Lab kurucusu ve CEO’su Peter Beck, “ABD Uzay Kuvvetleri için başka bir görevi yörüngeye güvenli bir şekilde teslim etmekten gurur duyuyoruz” açıklamasında bulundu.

Güncel İçerikler