PepsiCo Türkiye’nin pazarlama direktörlerinden Osman Dilber, egirişim’e konuk olarak #bicesaret kampanyası sorularımızı yanıtladı

Doritos’un 2019 yılında ilki başarı ile gerçekleştirilen #bicesaret kampanyası bu yıl Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG) ve Fongogo iş birliğiyle tekrar tüketicilerin karşısına çıkıyor. Bu sene #bicesaret kampanyası kapsamında gençler gamer, dijital tasarımcı, dansçı, youtuber, dijital içerik üreticii gibi dijitalleşmenin ve toplumsal değişimin getirdiği yepyeni meslekler hakkında bilinçlendirilerek hayallerindeki meslekleri gerçekleştirmeleri için teşvik edilecekler.

PepsiCo Türkiye’nin yiyecek kategorisi pazarlama direktörü Osman Dilber, egirişim’e konuk olarak #bicesaret kampanyasıyla ilgili özel sorularımızı yanıtladı.

Fongogo ile nasıl bir iş birliği yaptınız? #bicesaret kampanyası hakkında bilgi verir misiniz?

“Türkiye’nin lider yiyecek markası Doritos her zaman gençleri hayatı cesurca yaşamaya ve hayallerinin peşinden gitmeye davet eden bir marka oldu. Bu yaklaşımımız kapsamında hayata geçirdiğimiz #bicesaret kampanyasıyla gençleri cesur olmaya teşvik ediyor ve “Cesur Yeni Meslekler” konusunda bilinçlendirerek hayallerindeki meslekleri hayata geçirmelerine destek oluyoruz. #bicesaret kampanyamızın ilkini 2019 yılında gerçekleştirdik ve çok başarılı sonuçlar aldık.

Bu yılki kampanyamızda Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG) ve Fongogo ile iş birliği yaptık. Gençler gamer, dijital tasarımcı, dansçı, youtuber, dijital içerik üreticisi ve baristalık gibi dijitalleşmenin ve toplumsal değişimin getirdiği yeni cesur meslekler hakkında bilgilendirildi ve hayallerindeki meslek için cesaretlendirildiler. Bu kapsamda alanında uzman 6 marka elçisiyle işbirliği yaptık. Gamer Tuğkan “Elraenn” Gönültaş, Youtuber Alper Rende, Kareograf ve Dans Yönetmeni Ömer Yeşilbaş, Tasarımcı Deniz Berdan, Dijital İçerik Üretici Bahar Akıncı ve Barista Özkan Yetik marka elçileri olarak yer alarak hem projenin duyurusuna hem mentorluk yayınlarına hem de projelerin seçimi için jürilik yaptılar.

Yeni meslekler hakkında bilgilendirilen ve cesaretlendirilen gençler hazırladıkları yüzlerce projeyi kitlesel fonlama platformu Fongogo’ya yüklediler. #bicesaret projesi kapsamındaki başvurular 25 Temmuz’a kadar devam edecek..Yapılan başvurular arasından TOG ve marka elçilerinin oluşturduğu jürinin değerlendirmeleri sonucunda seçilen projeler 28 temmuzda’da belli olacak..Bu projeler ihtiyaç duydukları kaynakları kitlesel fonlama aracılığı ile elde etme şansını yakalayacaklar. Ayrıca Doritos, seçilen projelerin daha fazla kişiye ulaşabilmesi için seçilen projelere 15 Eylül’e kadar medya desteği sağlayacak.”

Projede gamer’larla nasıl bir iş birliği içindesiniz?

“Gen Z’nin %90’ı gamer, gamerlık da yükselen cesur yeni mesleklerden biri. Gamer Tuğkan “Elraenn” Gönültaş bu projedeki marka temsilcileri arasında yer alıyor. Düzenlenen mentorluk canlı yayınında gençlerle buluşarak onlara meslekle ilgili bilgiler verdi ve deneyimlerini aktardı. Günümüzde gamerlık hızla gelişen bir alan olarak dikkat çekiyor. Profesyonel ve ödüllü müsabakalar düzenleniyor. Yeni oyunların geliştirilmesinde gamerların katkı ve deneyimleri önem kazanıyor. Bu yükselen trend gençlere de yeni bir iş alanı açıyor. Bu nedenle #bicesaret 2021 kampanyamıza gamerlık mesleğini dâhil ettik.”

Proje kapsamında dijital araçlardan nasıl yararlandınız? (Web sitesi, dijital yayınlar vb)

“#bicesaret kampanyamız dijital teknolojilerin ve kanalların çok yoğun kullanıldığı bir çalışma oldu. Projeye marka elçisi olarak katılan isimler instagram üzerinden mentorluk canlı yayınları yaparak gençlerle buluştular. Bu buluşmalarda kendi meslekleriyle ilgili bilgiler verdiler, deneyimlerini aktardılar ve gençlerin sorularını yanıtladılar. Toplantılar TOG sosyal medya hesaplarından en geniş şekilde duyurularak katılımın artması sağlandı. 6 marka elçisi ayrıca yine çevrimiçi yapılacak “Cesur Yeni Meslekler Kariyer Zirvesi”nde gençlerle bir araya gelerek ilham verici başarı öykülerini aktaracak ve onları cesaretlendirecek.

Projeyi tanıtan bir de film hazırladık Sosyal sorumluluk projesini geniş kitlelere yayabilmek için özel olarak hazırlanan manifesto filmi 3 ay boyunca yayınlanacak. Dijital yayınlarla gençler, hayallerindeki meslek için #bicesaret etmeye çağrılıyor. Youtube, FB, IG dışında, Twitter, Tiktok, Adcolony gibi platformlarda da iletişimini yaparak daha geniş kitlelere ulaşmayı hedefledik.

Proje kapsamına alınan yeni meslekler hakkında bilgilendirilen ve cesaretlendirilen gençler hayallerindeki meslekler için hazırladıkları yüzlerce projeyi fongogo.com/bicesaret web sitesi üzerinden yüklediler. Seçilen projeler 28 temmuzda oylamaya açılacak. TOG uzmanlarının ve marka temsilcilerinin de katıldığı bir değerlendirme süreci ardından belirlenen projeler fongogo kitlesel fonlama platformunda ihtiyaç duydukları kaynaklara kavuşma şansına sahip olacaklar. Doritos bu projeleri sosyal medya aracılığıyla geniş kitlelere tanıtarak destekleyecek. Böylece gençlere hayallerini gerçeğe dönüştürme şansı verecek.”

Proje kapsamında gençlerden nasıl geri bildirimler aldınız? Gençler hangi meslekleri yapmak istiyor ve neleri hayal ediyor?

“Projemiz şimdiye kadar gençlerden çok olumlu geri bildirimler aldı ve büyük ilgi gördü. Zaten Fongogo’ya yüklenen yüzlerce proje de bu ilginin ne kadar yüksek olduğunun bir göstergesi.

Maalesef yapılan araştırmalar ülkemizdeki gençlerin durumuyla ilgili iyi sonuçlar vermiyor. TÜİK 2020 verilerine göre, Türkiye’de her 3 gençten 1’i işsiz ve her 2 gençten 1’i mutsuz! Türkiye’deki gençlerin %72’si hayatının çok stresli olduğunu belirtiyor. Bu orana göre dünyanın en stresli gençleri Türkiye’de yaşıyor.

Ekonomi, Eğitim, Politika, Arkadaş Çevresi, Aile ve Din olmak üzere temelde 6 farklı alanda toplumsal baskı yaşayan gençlerimiz kendilerini geleceğe dair umutsuz ve cesareti kırılmış hissediyor. Her 2 gençten 1’i hayallerini gerçekleştirmek için paraya ihtiyaçları olduğunu belirtiyor.

Bu koşullarda Doritos’un gerçekleştirdiği #bicesaret kampanyasının çok önemli bir rol oynadığını düşünüyoruz. Biz gençlerin hayallerine ulaşmaları için yalnız olmadıklarını gösteriyor ve onları çoğunun bilmediği kitlesel fonlama yöntemiyle tanıştırıyoruz. Onların kendi kendilerine maddi olanak yaratabilecekleri, kendi ayakları üstünde durabilecekleri ortamı yaratıyoruz.”

Geçmişte ne kadar bir fon toplandı? Bu sefer ki öngörü ve beklentiniz nedir?

“2019 yılında Doritos’un Facebook ve Fongogo ile birlikte hayata geçirdiği #bicesaret kampanyasında başvurusu yapılan 4500’e yakın projeyle İki Yüz Otuz Bin TL’den fazla fon sağlandı. Bu yılki kampanya için fonlama henüz yapılmadı. Dolayısıyla bu konuda bir öngörüde bulunmak mümkün değil. Ancak birçok projenin önemli düzeyde fon sağlayacağına ve hayallerin gerçek olacağına inanıyoruz.”

Gençleri hangi konularda bilinçlendirdiniz? Ne tür çalışmalarda bulundunuz?

“Bu seneki #bicesaret kampanyası kapsamında yükselen altı yeni meslek seçtik ve gençleri cesur olmaya, hayallerini gerçekleştirmeye davet ettik. Bu meslekleri gamer, dijital tasarımcı, dansçı, youtuber, dijital içerik üretici ve baristalık olarak belirledik. Instagram üzerinden düzenlenen mentorluk canlı yayınlarında bu meslekleri temsil eden marka elçileri gençlerle buluşarak onları meslekle ilgili birçok konuda bilgilendirdi, cesaretlendirdi ve ilham verdi. Yine çevrimiçi düzenlenecek “Cesur Yeni Meslekler Kariyer Zirvesi”nde de gençlere ilham veren başarı öykülerini anlatacaklar ve onların sorularını yanıtlayacaklar.”

Bu anlamda gençlere kimler mentorluk yapacak?

“Mentorluk için bu mesleklerde önemli işler yapmış, başarı öykülerine imza atmış isimler marka elçisi olarak seçildi. Bu isimler Gamer Tuğkan “Elraenn” Gönültaş, Youtuber Alper Rende, Dansçı Ömer Yeşilbaş, Tasarımcı Deniz Berdan, Dijital İçerik Üretici Bahar Akıncı ve Barista Özkan Yetik olarak yer belirlendi.”

Güncel İçerikler