Agility Robotics’in 5 kilometre koşabilen robotu Cassie ile tanışın

Agility Robotics'in geliştirdiği ve 2017 yılında duyurduğu Cassie isimli robot, 5 kilometre koşarak teknoloji dünyasında önemli bir gelişmenin konusu oldu.

Oregon State Üniversitesi Dynamic Robotics Laboratuvarı araştırmacıları bir ilki başardı! Cassie adındaki iki bacaklı robot, 44 dakikada 5 kilometre koşarak bir ilke imza attı.

2017 yılının ortalarında piyasaya sürülen Cassie, 2009-2016 yılları arasında Dynamic Robotics tarafından geliştirildi ve ticarileştirme için Agility Robotics tarafından lisanslandı. Son teslimatı 2019 yılında gerçekleştirilen Cassie, artık satışta değil.

Cassie, çok sayıda müşteri tarafından tercih edilen iki robotik bacaktan oluşan bir robot. Dynamic Robotics araştırma ekibi, iki bacaklı Cassie’nin sınırlarını zorlayarak tek bir şarjla 5 kilometre koşabildiğini duyurdu.

Ekibin açıklamasına göre Cassie, derin bir pekiştirmeli öğrenme algoritması kullanarak kendi kendisine koşmayı öğretti. Bu da sistemin koşarken dengesini değiştirerek nasıl dik kalacağını bulmasını sağladı.

Lisans öğrencisi Yesh Godse, “Derin pekiştirmeli öğrenme, yapay zekada koşma, atlama ve merdiven inip çıkma gibi becerileri etkinleştiren güçlü bir yöntemdir” dedi.

Cassie, 5 kilometrelik koşusunu yaklaşık 44 dakikada tamamladı. Ekip, koşu sırasında bazı teknik sorunlar da yaşadı; Cassie, bilgisayarın aşırı ısınması ve hızlı bir dönüş yapması sebebiyle iki kez düştü, ancak kaldığı yerden devam ederek koşusunu tamamlayabildi.

Oregon State Üniversitesi profesörü Jonathan Hurst, 2015 yılında Agility Robotics’i kurdu. Şirketin kökleri, Hurst’ün 2000’lerin başında Carnegie Mellon Üniversitesi’ndeki doktora araştırmasına kadar uzanıyor.

Endüstride bir ilk olan bu deneyimin robot performansının yeni seviyelerini ortaya çıkarması bekleniyor. Ekip, geçtiğimiz mayıs ayında Cassie’nin lidar kameraları yardımı olmadan merdiven inip çıkabildiğini de göstermişti.

Güncel İçerikler